INFONET-468X60-BANNER

„Uji“ tuš daje zeleno svetlo štednji vode

28.08.2013. | Gizmag

Postoji malo stvari u kojima većina nas uživa više od dugog, toplog tuširanja, ali tuširanje zasigurno koristi mnogo vode i energije. Zbog toga su diplomci sa Tufts univerziteta Bret Andler (Brett Andler), Sem Vulf (Sam Woolf) i Tajler Vilson (Tyler Wilson) stvorili Uji osvetljeni tuš. On postepeno menja boju od zelene do crvene dok je u upotrebi, obaveštavajući korisnike kada je vreme da se prestane sa tuširanjem.

Jednom kada tuš Uji pocrveni, on ne forsira korisnike gašenjem vode, puštanjem hladne vode, strujnog udara ili bilo šta slično. Ideja je ta da on jednostavno služi kao način da shvate koliko je vremena prošlo od kako se tuširaju. Prema izveštaju medijske kuće NPR, postojeći prototip je podešen da se u potpunosti zacrveni posle sedam minuta, iako to trajanje može biti podešeno na komercijalnoj verziji.

Prema njegovim izumiteljima, šestomesečna studija je pokazala da Uji tuš smanjuje vreme tuširanja u proseku za 12 odsto, što bi trebalo da dovede do uštede od oko 50 evra godišnje u domovima. Kod primena u univerzitetskom okruženju, ta cifra može da dođe i do 120 evra godinje. To je prilično dobro, pogotovo za proizvod koji nameravaju da prodaju po ceni od 30 evra po komadu.

Andler, Vulf i Vilson su trenutno u potrazi za investitorima koji će im pomoći u izbacivanju njihovog izuma na tržište, i nadaju se da će on biti komercijalno dostupan do kraja naredne godine. Video snimak Uji tuša u akciji se može videti dole.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;