SFSOPLATE-468X60-BANNER

Dvorišna kuća od biroa Formwerkz Architects

07.08.2013. | Dezeen

Perforirani betonski zid okružuje i štiti dvorište ove kuće u Singapuru, projektovane od strane arhitektonskog biroa Formwerkz Architects, od niskog sunca i radoznalih suseda. Arhitekte su probušili betonski zid spajajući dva bloka kuće sa obrascom rupa koje podsećaju na obrnuto Brajevo pismo.

„Perforirani betonski zid omogućava protok vazduha i poglede na baštu iza njega, ali štiti od zapadnog sunca i obližnjih suseda“, rekli su arhitekte. Blokovi se nalaze na obe strane bazena u centralnom dvorištu i imaju bašte u prednjem i zadnjem delu, što je raspored urađen po uzoru na tradicionalnu severnu kinesku tipologiju, ali prilagođena za tropsku klimu Singapura.

„Slično tradicionaloj dvorišnoj tipologiji, unutrašnje jezgro je privatni, sigurni i dobro provetreni otvoreni prostor namenjen kao proširenje porodičnog prostora“, stoji u obrazloženju biroa. Sa uličnog nivoa kući se prilazi preko stepeništa koje vode do ukrašene terase, a koja je smeštena na vrhu garaže pored prostorija za osoblje u podrumu.

Prizemlje je popločano sa kamenom travertinom i spolja i unutra, i podeljeno sa centralnim bazenom koji deli životni prostor sa jedne strane i trpezariju i kuhinju sa druge strane. Gornji spratovi nadvisuju ove prostore, štiteći ih od kiše i uklanjajući potrebu za zidovima koji bi se suočavali sa unutrašnjošću.

Sobe na prvom spratu su obložene sa drvenim trakama, postavljenim ili vertikalno ili u cik-cak šablonu. Veliko kupatilo, biblioteka i spoljašnji prostor za sedenje zauzimaju gornji sprat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;