INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Lepljene prefabrikovane kuće?!

19.06.2013. | Gizmag

Prefabrikovane kuće se prave od odvojenih unapred montiranih modula koji se spajaju na licu mesta - ovi moduli, zauzvrat, su napravljeni od raznih materijala, a često i raznih drvenih elemenata koji se obično spajaju u fabrici zakucavanjem eksera (ili ponekad spajalicom).

Drvo koje se koristi u ramovima modula mora biti relativno debelo, kako se ne bi raspalo kada se ekseri kuju. Ovo predstavlja ograničenje za neke mogućnosti dizajniranja. Sada su, međutim, nemački naučnici razvili alternativu za te eksere: lepljiva traka koja se elektronski aktivira.

Stvorena od strane Fraunhofer instituta za istraživanje drveta i Tehničkog Univerziteta Braunšvajg (Technische Universität Braunschweig), traka se u stvari sastoji od tanke trake metala sa lepkom na obe strane. Sve dok se električna struja ne primeni na metal, lepak nije lepljiv. Ovo omogućava radnicima neograničeno mnogo vremena za optimalnu postavku traka i komponenata.

Kada su lepak i komponente postavljene na mesto, kroz traku se pusti struja. Ovo izaziva zagrevanje metala, koji kasnije izaziva topljenje lepka i njegovo isticanje u pore drveta. Kada električna struja prestane, lepak se hladi i stvrdnjava. Ceo proces traje oko minut, a navodno stvara trajnu vezu.

Nasuprot tome, običnim tečnim lepkovima koje koriste neki proizvoođači prefabrikovanih kuća je potrebno po nekoliko sati da se stvrdnu, ili zahtevaju zagrevanje celog modula.

Istraživači su već izabrali lepak za koji oni kažu da se dobro spaja sa drvetom i metalom. Oni sada istražuju pogodnosti različitih vrsta metala, uključujući nerđajući čelik, aluminijum, i jedan od njihovih favorita, mesing. Oni dodatno rade na skraćivanju vremena potrebnog za vezivanje lepka, i nadaju se da će testirati traku u realnim uslovima u roku od šest meseci.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;