INFONET-468X60-BANNER

Hyundai razvio malog robota za varenje koji će se pozabaviti velikim poslovima

14.05.2013. | Gizmag

Kompanija Hyundai Heavy Industries (HHI), koja je najveća brodogradilišna kompanija na svetu, kaže da je razvila minijaturnog robota za varenje koji se lako može transportovati od strane radnika i fiksiran na brod pomoću magneta. Mali, prenosivi robot će povećati produktivnost rada za dva do tri puta.

Razvijena na HHI Istraživačkom institutu, minijaturna ruka za zavarivanje teži samo 15kg, i dimenzija je 15cm u visini i 50cm u dužini. Sama ruka se sastoji od šest zglobova, što joj omogućava da se kreće i dosegne kao ljudska ruka. Poput drugih industrijskih robota, i ovaj može raditi neprekidno i prozvoditi čiste i uniformisane radove.

Male dimenzije robota ne samo da olakšavaju transport, već omogućavaju i zavarivanje na uskim mestima koja su ljudima nepristupačna. Kompanija Hjundaji teška industrija nije uključena samo u brodogradnja, već i u gradnju naftnih platforma, tako da će robot imati različit softver koji će mu omogućiti da se uhvati u koštac sa više poslova na morskim gradilištima, uključujući i sečenje metala, miniranje, pa i farbanje.

Očekuje se da će robot bar duplirati produktivnost, zato što jedan radnik može da nadgelda dva do tri robota odjednom. Kompanija HHI će rasporediti robote u drugoj polovini ove godine, i kažu da će pojačati napore za razvitak novih građevinskih robota u budućnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
West Balkans Machinery

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;