INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Osma BINA - RAZOTKRIVANJE ARHITEKTURE - 18–30. april 2013

03.04.2013. | DAB

Osma Beogradska internacionalna nedelja arhitekture u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Društva arhitekata Beograda i suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za promociju nauke sa temom Razotkrivanje arhitekture, biće održana od 18. aprila do 30. aprila 2013. u Kulturnom centru Beograda, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u Dečjem kulturnom centru, Francuskom institutu u Srbiji, Muzeju savremene umetnosti i NITEA izložbenom salonu u Beogradu.

Nedelja arhitekture pokrenuta je sa idejom da vrednosti koje stvara i promoviše arhitektura vode ostvarenju boljeg životnog okruženja i kulturnom uzdizanju društva, kao takva ona daje priliku arhitektama odavde i izdaleka da pokažu svoje radove i da govore o različitim društvenim prilikama, naprednim projektantskim razmišljanjima, kvalitetnom građenju i održivom razvoju. Kao i kod drugih poslova, dugoročna posvećenost visokim ciljevima, bez rezultata koji iz rada proizlaze, dovodi neminovno do sumnji i samopreispitivanja, koji lako mogu da prerastu u razočaranje i potištenost, ali isto tako, ukoliko se usmere ka razotkrivanju grešaka u pređašnjim uverenjima i postupcima, mogu da unaprede odnos prema uvek neugodnoj stvarnosti. Čini nam se da je razotkrivanje arhitekture jedino što u ovom teškom času preostaje arhitektima. Zbog toga želimo da sa vama podelimo nadu da će preispitivanje postupaka proizvodnje arhitekture – od prvih nagoveštaja u svesti do poslednjeg zavrtnja na gradilištima – pomoći svima da pronađu ona mesta u arhitekturi koja su danas važna drugima, a ne samo arhitektima, i da prokrče one puteve koji će ih povezati sa okruženjem koje nameravaju da menjaju. BINA sa ovakvim ciljem organizuje različite izložbe, predavanja, tribine, radionice, šetnje kroz grad – pokušavajući da iskustvo manifestacije za posetioca postane novi doživljaj i nova percepcija arhitektonskog stvaralaštva.

Program je koncipiran tako da obuhvata gostujuće izložbe i predavanja domaćih i inostranih stručnjaka. Izložba Re–arhitektura Paviljona Arsenal u Francuskom institutu u Srbiji, predstavlja izložbu projekata petnaest evropskih agencija koje utiču na razvoj evropskih metropola. Trideset predstavljenih projekata, prikazanih u različitim fazama koncepcije, opisuju sve faze projekta, od narudžbe, preko istraživanja, do realizacije. Pored panoa sa projektima, na izložbi će biti predstavljeni video-radovi koji ilustruju pomenute procese.

U Kulturnom centru Beograda biće predstavljeno sedam izložbi sa raznovrsnim temama. U Galeriji Podroom biće prikazana multimedijalna instalacija autora Elke Krasni i Davida Beržea pod nazivom Le Korbizjeovo reORIJENTisano putovanje, 1911–2011. Vizuelni umetnik David Berže i kustoskinja Elke Krasni odabrali su pet gradova: Atinu, Beograd, Istanbul, Rim i Beč, koji su bili deo prvobitne Korbizjeove ture, kao početne tačke urbanističkog istraživačkog procesa.

Video-instalacija koja ima za cilj da nizom kratkih dokumentarnih filmova pokaže presek arhitektonske prakse u Sloveniji, Nova slovenačka arhitektura, autora Damira Kovačića biće izložena u Likovnoj galeriji.

Izložba fotografija OkO grada, autora Dragana Kujundžića i Željka Šafara iz Asocijacije fotografskih autora, biće održana u Galeriji Artget.

Instalacije Nevidljivi gradovi studenata doktorskih studija Departmana za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pod mentorstvom Jelene Todorović, biće postavljene u POP-UP prostoru. Inspirisana delom Nevidljivi gradovi čuvenog italijanskog književnika Itala Kalvina, ova izložba maketa gradova predstavlja prostorno i kreativno istraživanje poimanja graničnog prostora u književnosti.

U foajeu Dvorane Kulturnog centra biće prikazana Prateća izložba Balkanske konferencije arhitekata. Instalacija BINA#13 autora Borisa Jakovljevića i Milice Jevtović u organizaciji Fakulteta za umetnost i dizajn, Univerzitet Megatrend, biće postavljena na Platou ispred Kulturnog centra Beograda.

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dve izložbe će prikazati mnoga značajna ostvarenja i autore moderne arhitekture u Srbiji: Pedeset objekata moderne Niša, od 1930. do 1970, autora Aleksandra Kekovića, i izložba u organizaciji Do.co.mo.mo. Srbija – Savremena arhitektura: Modernizam u Srbiji, studenata prve godine diplomskih akademskih studija master 2010/11. Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru izbornog predmeta Savremena arhitektura: Modernizam u Srbiji kojim je rukovodila prof. dr Ljiljana Blagojević.

U izložbenom salonu NITEA, na Izložbi minijatura stolica muzeja Vitra design, 100 klasika: Stolice koje imaju svoje mesto u istoriji, biće prikazana jedna od najznačajnijih i najzanimljivijih kolekcija tog jedinstvenog muzeja. Kolekcija minijatura stolica sadrži 100 klasika – stotinu stolica koje su obeležile proizvodnju nameštaja u dva veka, od 1850. do 1990. godine.

Program izložbi pratiće serije predavanja koje razmatraju tematiku razotkrivanja arhitekture. Posebni gosti iz inostranstva – Šoej Šigemacu iz studija OMA (SAD) i Volf Priks iz biroa KOOP HIMELB(L)AU iz Austrije  – održaće predavanja na Arhitektonskom fakultetu.

Tribinu posvećenu budućem tretmanu kompleksa Generalštaba, na kojoj će se osvetliti iskustva rekonstrukcije objekata modernog doba u Evropi i SAD s ciljem da se sagledaju mogućnosti obnove najimpozantnijeg dela Nikole Dobrovića, vodiće moderator Tanja Damljanović.

BINA, kao i svake godine, organizuje izložbu na kojoj se prikazuju nagrađeni radovi, kao i izložbu na kojoj se prikazuju radovi sa arhitektonskih i urbanističkih konkursa iz prethodne godine Godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonski i urbanistički konkursi u POP-UP prostoru. Nakon Svečane dodele nagrada Društva arhitekata Beograda u subotu, 20. aprila 2013, u Galeriji Artget, Milenija i Darko Marušić će održati predavanje o svom arhitektonskom opusu. Tema predavanja je promišljanje arhitekture u procesu nastajanja.

Specijalni događaj ove godine predstavlja UIA Region 2 – Balkanska konferencija arhitekata, u organizaciji Udruženja arhitekata Srbije i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Balkanska konferencija arhitekata je međunarodna platforma za povezivanje arhitekta i arhitektonskih organizacija iz balkanskih zemalja pod rukovodstvom organizacije UIA Region 2. Tema Balkanske konferencije arhitekata 2013 je značaj arhitekture.

Posebni program posvećen je predstavljanju projekta Urbani inkubator Beograd – Savamala: Preporod gradske četvrti, u organizaciji Gete instituta u Beogradu, i predstavljanju Letnje škole arhitekture u Petnici Priručnik za priručnik i internet platforme Poligon Rotor.

BINA šetnje kroz arhitekturu jedan su od najposećenijih događaja Nedelje arhitekture i predstavljaju stručna tematska vođenja zainteresovanih posetilaca kroz jedno novo iskustvo percepcije grada. Neke od šetnji ove godine su: Arhitektura i Vojska, Savske obale i ono što ih spaja, Tajne Beograda, Secesija u Beogradu, Ja sam Beograđanin, Novi pogled na Novi Beograd.

Programi koje organizuje BINA imaju i edukativni, i zabavni karakter. Tako će studenti i oni najmlađi moći više da saznaju o arhitekturi na stručno vođenim radionicama: Zemljana arhitektura, Scenografija grada, Šest urbanih šešira, Animirana arhitektura, Pet kilometara za 2 minuta, KCB radionica i Budi i ti arhitekta. Sanjaj i probaj.

BINA ne bi bila moguća bez stalnih pokrovitelja i mnogobrojnih partnera, Skupštine grada Beograda, Inženjerske komore Srbije, Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Ministrarstva sporta i omladine, Turističke organizacije Beograda, Univerziteta Megatrend – Fakulteta za umetnost i dizajn, Decijeg kulturnog centra, Opštine Savski venac i Palilula, Francuskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, kao i mnogih drugih. Veliki broj programa osmišljen je u saradnji sa kolegama iz udruženja Distrikt 6, Do.co.mo.mo. Srbija, Proces edukativna arhitektura.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;