INFONET-468X60-BANNER

Da li je bolje krpiti ili menjati krov?

07.12.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Krpljenje krova može biti bolja opcija u nekim slučajevima gde zamena nije neophodna i gde je krovni problem lako rešiv. Nije uvek neophodno menjati ceo krov zbog nekog manjeg prokišnjavanja. Iako ta granica između popravke ili menjanja može ponekad biti zamagljena, odvojite vreme za istraživanje problema i mogućnosti njihovog rešavanja popravkom jer, na kraju, to može da vam uštedi mnogo novca.

Zamena krova nije uvek neophodna, i umesto toga, mnogi majstori će biti kreativni i sposobni da vam pokažu tačno na koji način mogu da reše vaš specifični problem, i to za delić cene.

Ako ste novi u ovim kućnim radovima i potrebne su vam neke smernice, prikupili smo veliki broj znakova gde krpljenje krova može biti efikasnije od zamene (i obrnuto). Naravno, preporučujemo vam da kada niste sigurni o uzroku problema i metodi njegovog rešenja uvek kontaktirate profesionalce. Pročitajte u nastavku neke koriste znakove i savete.

Prvo razmislite o ovome: Vaš krov se konstantno troši. On postaje sve umorniji i stariji, čak i sada dok čitate ovaj tekst. Možda je pogođen sa mnogo strašnih vremenskih uslova tokom svog života, i možda jednostavno prestane da obavlja svoju prvobitnu ulogu u jednom trenutku. Ako je ovo slučaj, razmislite o tome koliko je star vaš krov. Da li se bliži kraju svog životnog veka?

O, da. Čak i krovovi imaju životni vek. Kao i ljudi, životinje, sijalice, tapete, mašine... Da li je vaš krov doživeo neke neprijatnosti tipa udare jakih olujnih vetrova ili otpadaka bilo koje vrste (tipa teških stabala i sl.)? Šanse su čak i sa pravilnim održavanjem, ako krov postaje previše star, da je najbolja i najsigurnija opcija zameniti ga u potpunosti.

Da li vaš krov samo prokišnjava? Iako može delovati problematično u početku, kada se desi prokišnjavanje krova, ono što zaista jeste potrebno je malo krpljenja. Osim ako se nije desilo značajno oštećenje od vode ili je konstrukcija krova ugrožena, nikada ne treba da zamenite ceo krov, kada samo mali deo propušta vodu unutar objekta.

Limarija i krovni pokrivači mogu biti lako zamenjeni. Nemojte se tako lako prestravljati, niti pomišljati na najgore solucije zamene krova. Prokišnjavanje krova je definitivno rešivo krpljenjem (u većini slučajeva).

Obatite pažnju na vaš krov: Ako živite u suvoj ili intenzivno toploj klimi, morati proveraviti da li se na vašem krovu pojavila osušeni ili ispucali deo krovnog pokrivača. Ako primetite ovja problem, može biti moguće da se dodatno pogoršanje samog krova dešava ispod pokrivača i da donja strana pokrivača postaje oštećena.

To znači da je sporo propadanje vašeg krova već u toku i da će novi sloj krovnog pokrivača dodati na težini krova, što vaš krov možda neće izdržati. Stari krov koji je u fazi propadanja ne može da izdrži težinu dodatnog materijala onda kada je zamena potrebna. Unajmite stručnjaka kako bi procenio da li je u tome problem, i ako jeste, veoma je važno da se odlučite za zamenu krova.

Štednja je uvek dobra opcija: Ako imate problema sa prokišnjavanjem ili nekih sličnih problema sa krovom koje je u određenom dobu (preko petnaest godina), može biti ekonomski isplativije popraviti krov za sada - ali treba štedeti za novi krov, tj. potpunu zamenu starog.

Ako vašem krovu još uvek nije prošao rok trajanja, ali ima ozbiljnih problema sa prokišnjavanjem, ipak bi bilo najbolje zameniti ceo krov kako biste izbegli bilo kakve buduće probleme. Naravno, kada pričamo o zameni krova, u većini slučajeva se ne radi o potpunoj zameni krova sa krovnom konstrukcijom, već samo o zameni krovnog pokrivača (sa pridružnim slojevima), limarije, fazonskih elmenata, olučenja i dr.

Kada postoji jaka krovna konstrukcija i veoma izdržljivi gornji slojevi, može se pristupiti zameni krovnog pokrivača. Mada, kada je situacija obrnuta, tj. kada konstrukcija krova nije dovoljno jaka da nosi samu sebe (što se dešava kako zbog oštećenja krova, tako i zbog vremena), zamena krova je ne samo logičan već i obavezan korak.

Pitanje da li da krpite ili u potpunosti zamenite svoj krov je relativno i ono bi trebalo biti odgovoreno uz pomoć stručnjaka (arhitekata i izvođača). Oni će biti u stanju da vam kažu tačno koliko vaš krov može još da izdrži, i da li je jednostavno krpljenje dovoljno da reši vaše probleme ili ne.

 

Komentari: 1

Ostoja 12.12.2012 15.29.53

Što se tiče krova, najbolje je staviti solarni krovni pokrivač koji je trajniji, laganiji od crepa, greje vodu za centralno grejanje, pranje posuđa i kupanje, a izoluje od toplote koja prodire od sunca u ljetnoj sezoni, i zime koja prodire u zimskim danima.

Pozdrav, Unija pronalazača Srbije i dijaspore "Teslino jedinstvo" - Ostoja Rajić maš.ing.pronalazač i predsednik Unije.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;