INFONET-468X60-BANNER

Arhitektonski biro Foster + Partners predstavio novi projekat za Moskvu

16.10.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat "Kristalno ostrvo" (Crystal Island) arhitektonskog biroa Ser Normana Fostera predstavljen je moskovskim vlastima i javnosti, i on je dobio preliminarno odobrenje. Zamišljen kao grad u mikrokosmosu, Kristalno ostrvo je bez presedana, kompaktan i raznovrsan urbano naselje. Smešten na poluostrvu Nagatino, oivičen rekom Moskvom, nalazi se na samo 7,5 kilometara od Kremlja.

Uzdižući se sa velikog javnog trga, celokupni kompleks je zatvoren unutar ogromne superstrukture oblika šatora, koja će u svom srcu imati jednu od najviših naseljenih zgrada na svetu. Kao novi grb na panorami grada i sam nudi panoramske poglede na Moskvu sa platforme koja je smeštena na vrhu.

Kristalno ostrvo će biti glavna urbana destinacija, sa nizom kulturnih, izložbenih i poslovnih objekata. Njegov miks hotela, apartmana, kancelarija i prodavnica je projektovan tako da održi dinamičan i animirani javni domen tokom celog dana. Stanovnici su u stanju da žive i rade u gusto planiranom području gde je svaka pogodnost na pešačkoj udaljenosti. Mešovite namene takođe predstavljaju snažan razlog za energertski bilans u različitim vremenima, ojačavajući ekonomske i socijalne aktivnosti u toj oblasti.

Superstruktura oblika šatora izdiže se na neverovatnih 450 metara, i formira propustljivi drugi omotač i toplotni bafer za glavni objekat, štiteći unutrašnje prostore od ekstremnih moskovskih leta i zima. Pružajući prostore koje su preplavljeni sa dnevnom svetlošću, ovaj drugi omotač će se zatvoriti zimi kako bi minimizirao gubitak toplote, a leti će se otvarati, tako da se unutrašnjost prirodno hladi. Efikasno upravljanje energijom je u srcu projekta, sa strategijama koje uključuje generisanje obnovljive i nisko-ugljenične energije na licu mesta.

Forma zgrade se spiralno izdiže nagore u različitim pravcima i formira dijagonalnu rešetku. Spiralna geometrija se proteže celom lokacijom i zalazi u park. Ona je integrisana u novo parkovsko okruženje, koje predviđa niz aktivnosti tokom cele godine, sa centrima za skijanje i klizanje zimi.

Arhitekta Ser Norman Foster je izjavio: "Kristalno ostrvo je jedan od najambicioznijih građevinskih projekata na svetu i predstavlja prekretnicu u četrdesetogodišnjoj praksi biroa. To je najveća pojedinačna zgrada na svetu, stvarajući celogodišnju destinaciju za Moskvu i održivi dinamični urbani kvart. To je paradigma kompaktnog, mešovitog, održivog urbanizma, sa inovativnim energetskim strategijama i 'pametnim' omotačom koji se bori sa klimatskim ekstremima."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;