INFONET-468X60-BANNER

Kengo Kuma - Prirodnjački muzej u Danskoj

30.08.2012. | Arch Daily

Predlog projekta Prirodnjačkog muzeja u Danskoj, od arhitekte Kengo Kume, biroa Erik Møller Arkitekter i JAJA Architects, fokusira se na stvaranje koherentnog i neodvojivog iskustva koje kombinuje iskustva konvencijalnih muzeja i klasične bašte u niz izuzetnih prostora. Njegova lokacija u prelepom i istorijskom ambijentu botaničke bašte stvara potencijal za muzej koji će biti više autentičan, zanimljiviji i otvoreniji za svakog posetioca.

Novi Prirodnjački muzej u srcu Kopenhagena je fantastičan poklon gradu. On bi trebao da bude ujedno i muzej u bašti i bašta u muzeju. Za razliku od konvencijalnog muzeja, gde iskustvo započinje unutra, on treba da postane Prirodnjačka bašta - mesto gde vas šetnja u vrtu poziva na put kroz istoriju prirode i obrnuto, poseta unutrašnjosti muzeja vam daje iskustvo posete prirodi.

Poseta Bašti prirodnjačkog muzeja je kao "šetnja u parku", koja nije ni naporna niti nametljiva. Arhitekte koriste baštu da stvore prostornu različitost unutar muzeja, donoseći svetlost, vegetaciju i pogled na unutrašnje prostore koji su savršeni ta mirnu kontemplaciju.

Prirodnjački muzej u Danskoj ima jednu od najvećih i najsveobuhvatnijih kolekcija na svetu koji dokumentuju istoriju planete. Kako možemo ujedno i zaštititi i prikazati kolekciju? Arhitekte predlažu novi model muzeja koji je s poštovanjem integrisan u okruženje, otvarajući se na određenim mestima dozvoljavajući poglede u muzej kroz niz rezova - nagoveštaja koji inspirišu, bude radoznalost prolaznika i pozivaju ih da se upuste u avanturu punu iskustava. Drugim rečima, oni smeštaju kolekciju u vrtno okruženje.

Zamislite pogled na jedini kompletan skelet plavog kita na svetu koji veličanstveno pluta u bašti. Odjednom ova veličanstvena skupina životinja postaje više nego samo deo muzeja - postaje deo grada. Postaje javni gest koji zaista čini da zbirka i muzej postanu deo grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;