INFONET-468X60-BANNER

Adrian Smith + Gordon Gill Architecture projektuju 4. najveću zgradu na svetu

27.07.2011. | Bustler


Nagrađeni projekat Wuhan Greenland Center u sumrak


Projekat Wuhan Greenland Center noću


Projekat Wuhan Greenland Center danju


Vrh Wuhan Greenland Center


Dijagram vetra

Čikaški biro Adrian Smith + Gordon Gill Architecture nedavno je objavio da je pobedio na međunarodnom takmičenju za projekat Wuhan Greenland Center koji će, kada bude završen za oko 5 godina, sa 606m najverovatnije biti 3. najviša zgrada u Kini i 4. najviša zgrada na svetu. Planirano je da se počne sa izgradnjom ovog leta u Vuhanu blizu ušća Jangcea i reke Han.

AS+GG predvodi interdisciplinarni projektantski tim u koji su uključeni i preduzeće za inženjering konstrukcije Thornton Tomasetti kao i PositivEnergy Practice, preduzeće za usluge, inženjering i konsalting u oblasti energije. Ostali finalisti u projektnom takmičenju bili su čikaška kancelarija biroa Skidmore, Owings & Merrill, biroi HOK Architects, GMP Architects i P&T Architects.

Projekat šangajske firme Greenland Group, Wuhan Greenland Center sa 119 spratova ima'e oko 300.000m2, uključujući oko 200.000m2 poslovnog prostora, 50.000m2 luksuznih apartmana i stanova, 45.000m2 prostora predviđenog za hotel sa pet zvezdica i 5.000m2 za 27m visok privatni klub sa spektakularnim pogledom ispod svoda kule.

Ovaj projekat ponovo spaja Greenland Group sa biroom Adrian Smith and Gordon Gill, koji su ranije projektovali Nanjing Greenland Financial Center i Roberta Foresta koji je rukovodio projektovanjem Nanjing, još dok je bio u Skidmore, Owings & Merrill. Nanjing Greenland Financial Center’s Zifeng Tower, trenutno 7. najveća zgrada na svetu sa 450m, otvorena je prošle jeseni.

"Oduševljeni smo što ćemo ponovo raditi sa Greenland Group-om", kaže Adrian Smit. "Imali smo veoma dobro iskustvo na Nanjing projektu i mislimo da i Wuhan podjednako obećava. Kao i uvek, izuzetno smo impresionirani posvećenosti firme Greenland dobrom projektu i kvalitetnoj izgradnji."

"Wuhan je uzbudljiv i važan projekat za našu firmu pošto nastavljamo da unapređujemo naše ideje o projektovanju supervisokih kula dobrih performansi", dodaje Gordon Gill. "Raduje nas gradnja na osnovu ranijeg iskustva na sličnim projektima, sa posebnim naglaskom na vezu arhitektonske forme i performansi koje se odnose na pritisak vetra na konstrukciju. Za nas predstavlja nagradu saradnja sa Greenland team-om. Uživali smo za vreme rada na Nanjingu i radujemo se stvaranju sa njima svetskog projekta za Wuhan."

Wuhan Greenland Center, koji se još uvek projektuje, ima jedinstvenu aerodinamičnu formu koja kombinuje tri ključna koncepta oblikovanja - konusnu konstrukciju, meko zaobljene uglove i zasvođen vrh – kako bi se smanjio otpor vetru i delovanje vrtloga koji se stvara oko supervisokih kula. Izuzetno efikasna aerodinamična osobina zgrade omogućiće smanjivanje potrebne količine materijala za izgradnju (i sa tim povezanim količinama ugljenika).
 
Tri ugla kule se iz osnove oblika tronošca izvijaju u konusnu formu, kulminirajući u lučnom vrhu iznad svoda zgrade. Uglovi će biti od glatkog zakrivljenog stakla i stvaraće primetan kontrast sa većom teksturom fasadnih obloga konstrukcije tornja. Fasadne obloge će obložiti jezgro objekta od kompozitnog betona sa čeličnom armaturom. Otvori u fasadnim oblogama na pravilnim rastojanjima pomoći će u ventiliranju pritiska vetra na kulu. Otvori će takođe imati funkciju kućnih sistema za pranje prozora i izduvno-usisnih sistema na mehaničkim spratovima.

"Jedna od osobenosti ovog projekta jeste inovativno uvođenje ventilacionih otvora na vrhovima tri stuba kule na četvrtinama vertikalnih odeljaka koji će smanjiti pritisak vetra na kulu i smanjiti sile vtrloga koje mogu izazvati horizontalno ubrzanje kretanja", kaže Smit. "Ova karakteristika, zajedno sa elegantinim sužavanjem kule, suštinski je element u ovom konceptu preformativnog dizajna."

"Čast je ponovo raditi sa Greenland Group-om na ovako važnom projektu", dodaje Robert Frost partner u AS+GG. "Sa projektom Wuhan Greenland Center nastavljamo našu posvećenost projektima koji povećavaju sposobnost Kine da se nosi sa rastućom gustinom stanovništva uz istovremeno nastojanje da se smanji upotreba energije i emisije ugljenika, a da se ne pravi kompromis sa kvalitetom projekta, performansama i troškovima." 
 
U druge planirane održive elemente projekta spadaju:

  • Povraćaj energije pomoću točka entalpije integrisanom u ventilacioni sistem; ovim se hvata energija iz ventilaciog sistema zgrade i koristi za prethodno zagrevanje ili hlađenje vazduha koji ulazi u zgradu
  • Sistem za obradu korišćene vode (greywater recovery system), koji skuplja otpadnu vodu iz hotelske perionice, lavaboa i tuševa i ponovo je koristi za rashladni sistem zgrade 
  • Visokoefikasni sistem osvetljenja, koji koristi niskoenergetske prigušnice i lampe kako bi se smanjila neophodna količina energije 
  • Kontrolni sistme koji reaguje na dnevnu svetlost automatski isključujući električno osvetljenje kada ima dovoljno prirodnog
  • Vodovodne instalacije malog protoka koje štede vodu smanjuju ukupnu količinu potrebne vode za piće kao i sa njom povezane crpne energije

Pored toga, studio za uređenje enterijera AS+GG Interiors projektuje unutrašnje javne prostore koji lako teku i od kojih mnogi reflektuju spoljašnju siluetu kule. Konična silueta je vidljivo preslikana u ulazima ka liftovima u prizemlju iz glavnog hola, kao i u oblicima kabina liftova i drugih javnih mesta. Holovi i drugi zajednički prostori unutar kule karakterišu čiste, fluidne linije i neutralna plavo-siva paleta koja podseća na reflektujuće staklo spoljnjeg zida. Transparentnost zidova hola u prizemlju omogućava vidik iz unutrašnjosti zdanja ka nadstrešnici ulaza, uspostavljajući vezu između unutrašnjeg prostrora i spoljašnjosti.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;