INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Populous predstavio revolucionarni stadion na planini u Saudijskoj Arabiji

23.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Saudijska Arabija postaje dom inovativnog arhitektonskog projekta - Stadiona Princa Mohameda Bin Salmana (The Prince Mohammed Bin Salman Stadium), koji je deo velikog razvojnog projekta Qiddiya.

Stadion će biti na vrhu planine

Stadion će biti na vrhu planine (Foto: Populous)

Ovaj stadion, koji će biti smešten na vrhu planine, na visini od 200 metara, predstavlja najnoviji primer ambiciozne arhitekture u ovoj zemlji. Arhitektonski studio Populous najavio je da će stadion biti lociran na oko 40 minuta od Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije.

Sa kapacitetom od 45.000 sedišta, stadion će biti domaćin različitih događaja, uključujući fudbalske utakmice, boks, esports, koncerte i pozorišne predstave. Na njemu će trenirati fudbalski klubovi Al-Hilal i Al-Nassr, a biće predložen i za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2034. godine. Jedna od ključnih karakteristika stadiona biće veliki LED zid, koji će omogućiti prikazivanje događaja uživo.

Ispod stadiona će biti veštačko jezero

Ispod stadiona će biti veštačko jezero (Foto: Populous)

Populous je objasnio da će stadion biti prvi na svetu koji kombinuje pokretni krov, teren i LED zid, što će omogućiti brzu transformaciju prostora za različite vrste događaja. LED zid neće samo služiti za prikazivanje događaja uživo, već i za filmove i laser šou, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo. Kada se LED zid ne bude koristio, biće otvoren kako bi omogućio predivan pogled na grad Qiddiya.

Imaće 45.000 sedišta

Imaće 45.000 sedišta (Foto: Populous)

Zbog izazova koje predstavlja održavanje događaja u pustinjskim uslovima Saudijske Arabije, planirano je postavljanje veštačkog jezera ispod stadiona. Ovo jezero će koristiti sakupljenu kišnicu za hlađenje prostora pomoću specijalnog sistema klimatizacije, čiji detalji još uvek nisu precizirani.

Koristiće se za različite događaje

Koristiće se za različite događaje (Foto: Populous)

Ovaj stadion se ubraja u najznačajnije projekte u Saudijskoj Arabiji, među kojima je i ogromni neboder sa 2 miliona kvadratnih metara, ali i skijalište u pustinji. Populous je nedavno objavio i planove za izgradnju esports distrikta Qiddiya City.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;