INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Robotika i biomimetika: Revolucija u građevinarstvu

28.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu koji se neprestano menja, izazovi poput rastuće populacije i potrebe za održivim materijalima postaju sve izraženiji. Naučnici sa Univerziteta u Štutgartu i Frajburgu pružaju inovativna rešenja, razvijajući novi interdisciplinarni pristup građevinarstvu. Ovaj pristup kombinuje robotiku i biomimetiku, otvarajući vrata za stvaranje efikasnijih i održivijih konstrukcija.

livMatS Biomimetic Shell @ FIT

livMatS Biomimetic Shell @ FIT (Foto: Conné van d'Grachten)

Paviljon budućnosti: Spoj nauke i arhitekture

Njihov najnoviji projekat, lagani paviljon od drveta, postavljen je na Fakultetu za inženjering Univerziteta u Frajburgu. Ovaj paviljon služi kao laboratorija za testiranje i istraživanje novih materijala i metoda gradnje.

Pri izgradnji paviljona nazvanog livMatS Biomimetic Shell @ FIT naučnici su koristili nove metode planiranja u kojima se koriste računari, robotizovani procesi proizvodnje i gradnje, kao i novi vidovi saradnje ljudi i mašina. Na ovaj način omogućena je značajna ušteda resursa u poređenju sa konvencionalnom drvenom konstrukcijom.

Korišćeni su biomimetički principi, inspirisani strukturom skeleta morskog ježa. Dobijena struktura sastoji se od pojedinačno raspoređenih ploča, što je čini izuzetno laganom i čvrstom.

Naučnici su koristili održive drvene materijale i optimizovali proizvodnju kako bi minimizirali otpad tokom robotizovane proizvodnje. Analizom životnog ciklusa utvrđeno je da je potrošnja materijala za ovu zgradu smanjena za više od 50%, a njen potencijal za globalno zagrevanje za skoro 63% u poređenju sa konvencionalnom drvenom zgradom.

Unutrašnjost paviljona

Unutrašnjost paviljona (Foto: Conné van d'Grachten)

Energetska efikasnost: Održivost kroz dizajn

Termički aktivirana podna ploča ove zgrade napravljena je od recikliranog betona. Ona zagreva i hladi zgradu koristeći geotermalnu energiju. Na svetlarniku je postavljen sistem za zaštitu od sunca koji reaguje na temperaturu i vlažnost, a sačinjen je od 4D štampanih materijala.

Ovaj projekat predstavlja model za resursno-efikasnu gradnju, pokazujući kako se može proizvesti struktura koja je prilagođena opterećenju i efikasna u pogledu materijala, čak i pod današnjim uslovima. Ključ za to je dosledna digitalizacija planiranja i proizvodnje.

U budućnosti, naučnici planiraju da istraže druga rešenja za dizajniranje fasada zgrada koje se mogu prilagoditi promenljivim uslovima okoline, poput temperature. Na taj način, mogu se stvoriti prijatni uslovi u zatvorenom prostoru i omogućiti zgradi da funkcioniše na CO2 neutralan način.

Ovaj projekat je primer kako se nauka, tehnologija i dizajn mogu spojiti da bi se stvorile strukture koje su ne samo estetski privlačne, već i održive i efikasne. Kroz kombinaciju robotike, biomimetike i digitalizacije, naučnici su uspeli da stvore model za budućnost građevinarstva - model koji je u skladu sa potrebama naše planete i njenih stanovnika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;