INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plutajući osmougaoni grad na Crvenom moru

23.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Saudijska Arabija je objavila planove za izgradnju luke i logističkog centra Oxagon. Kao jedan od 10 regiona u okviru razvoja Neoma na severoistoku Saudijske Arabije, Oxagon će postati lučki grad na Crvenom moru, dizajniran tako da iskoristi prednosti pomorstva Sueckog kanala.

Deo grada će biti na kopnu, a deo na moru

Deo grada će biti na kopnu, a deo na moru (Foto: Neom)

Grad će biti luka i logistički centar većeg projekta Neom – regiona sa obnovljivim izvorima energije koji je deo plana Saudijske Arabije "Vizija 2030" da diversifikuje svoju ekonomiju i minimizira oslanjanje na naftu.

Oxagon će imati karakterističan osmougaoni oblik sa delom na kopnu i velikim delom na Crvenom moru, a razdvajaće ih brodski kanal. Graditelji tvrde da će ovo biti najveća plutajuća građevina na svetu.

Plutajući grad će biti raspoređen oko trgova ispunjenih vodom povezanih malim kanalima, a imaće terminal za krstarenje i okeanografski istraživački centar.

Saudijski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman veruje da će Oxagon biti katalizator ekonomskog rasta i raznolikosti u Neomu i Kraljevini, dodatno ispunjavajući ambicije u okviru "Vizije 2030". On navodi da će Oxagon doprineti redefinisanju svetskog pristupa industrijskom razvoju u budućnosti, štiteći životnu sredinu i istovremeno stvarajući radna mesta i rast za Neom. Doprineće regionalnoj trgovini i trgovini Saudijske Arabije i podržaće stvaranje nove žarišne tačke za globalne trgovinske tokove.

Oxagon će biti najveća plutajuća građevina na svetu

Oxagon će biti najveća plutajuća građevina na svetu (Foto: Neom)

Oxagon će se naći u kontroverznom Neomu pored luksuznog ostrva koje je dizajnirao Luca Dini Design and Architecture, skijališta koji su dizajnirali Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA i Bureau Proberts, kao i grada The Line dugog 170 kilometara.

Dizajniran od strane američkog studija Morphosis, The Line je grad-neboder prekriven ogledalima, u kome bi trebalo da živi devet miliona ljudi. Ovaj projekat je kritikovan zbog upitne održivosti i uticaja na ljudska prava.

Ranije ove godine stručnjaci su izneli stav da su tvrdnje o održivosti i mogućnosti da projekat zaživi naivne. Organizacija za ljudska prava ALQST izvestila je da su tri člana plemena Huwaitat, za koje se veruje da su kritikovali raseljavanja ljudi povezana sa Neomom, osuđena na smrt.

Nakon ovoga, Peter Frankental iz Amnesti internešenela rekao je da su arhitektonski studiji koji projektuju Neom suočeni sa moralnom dilemom i da bi trebalo dvaput da razmisle o svom daljem učešću u projektu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;