SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Železara Smederevo“ prelazi na „tihi hod“

05.05.2014. | Tanjug

Izvršni direktor "Železare Smederevo" Bojan Bojković rekao je u subotu (3. maja 2014. godine) da visoka peć u narednih petnaestak dana prelazi u režim "kontrolisanog tihog hoda", i demantovao pojedine novinske napise da postrojenje prestaje sa radom.

Bojković je Tanjugu rekao da se u režim tihog hoda prelazi iz više razloga, a prvenstveno zbog otežanog dopremanja sirovina koje stežu iz Ukrajine, koja je zahvaćena ratom.

- Drugi razlog su unapred planirane manje popravke i remonti. Takođe, "Železara Smederevo" pokušava da objedinjavanjem načina finansiranja i dopremom sirovina minimizuje troškove i tako ima najbolje rezultate - rekao je Bojković.

On kaže da je ovaj tihi hod kontrolisan i potpuno drugačiji od prethodnih, jer se zna da će se sa proizvodnjom nastaviti.

- Kada se "Železara Smederevo" ranije stavljala u tihi hod nije se znalo šta će se dogoditi. Ovo je potpuno kontrolisani tihi hod koji će trajati petnaestak dana i iza kojeg stoji nastavak proizvodnje i servisiranje naših kupaca - objašnjava izvršni direktor Železare.

Pojedini mediji objavili su u subotu da "Železara Smederevo" obustavlja proizvodnju zbog nedostatka sirovina. - Ovakve informacije plasirali su zlobnici koji žele da destabilizuju funkcionisanje železare u momentu kada ima više zainteresovanih investitora za nju - ocenio je Bojković.

Prethodne nedelje objavljeno je da se za smederevski pogon interesuje jedna američka firma, koja je 30. aprila posetila Vladu Srbije i razgovarala o potencijalnom partnerstvu.

Američka "Esmark Steel Group" zainteresovana je strateško partnerstvo u "Železari", ali se još uvek očekuje konkretna ponuda, objavio je "Blic". Taj list saznaje da je "Esmark" izrazio ozbiljnu zainteresovanost za rad sa "Železarom", pa i za njeno preuzimanje. Vlasnik ove firme Džim Bučard potiče iz porodice iz Pitsburga koja je čuvena po poslovima sa čelikom. Naime, i njegov otac bio je izvršni direktor jedne od poznatijih američkih čeličana.

"Esmark" zapošljava 450 ljudi, a ima godišnji obrt od oko 400 miliona dolara. Osim predstavnika "Esmark"-a, koji su prethodnih dana posetili čeličanu u Smederevu, a zatim nakratko razgovarali i s predstavnicima Ministarstva finansija, za saradnju sa železarom zainteresovan je i britansko-austrijski fond "Westwood". U razgovorima prethodnih meseci s predstavnicima Vlade u Beogradu bilo je reči o investicijama u železaru vrednim 450 miliona dolara.

Već dugo se o zajedničkom ulaganju u "Železaru Smederevo" razgovara i s ruskim "Uralvagonzavodom". Rusi su, inače, i jedini koji su zvanično saopštili da su zainteresovani za našu čeličanu. U svakom slučaju, kako nam je iz Vlade Srbije, u narednom periodu će se intenzivirati razgovori sa svima koji su pokazali interesovanje za ulaganje u železaru.

- Napravljen je konkretan plan za železaru. Narednih nekoliko meseci čeličana u Smederevu će nastaviti da radi uprkos gubicima. U tom periodu razgovaraćemo sa svim kompanijama koje su zainteresovane za kupovinu ili stratešku saradnju sa železarom. Ukoliko u dogledno vreme ne uđemo u konkretne pregovore s nekom od tih firmi, pokušaćemo da aktiviramo neke druge investicije u Smederevu koje bi omogućile da se svi oni koji danas rade u železari zaposle. Te investitore podržali bismo i finansijski, subvencionisanjem svakog novootvorenog radnog mesta s nekoliko hiljada evra - objašnjavaju za "Blic" u Nemanjinoj 11.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;