SFSOPLATE-468X60-BANNER

Kako poboljšati bezbednost na radu (video)

28.04.2014. | RTS

Danas se obeležava Svetski dan bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. Broj smrtnih povreda na radu u Srbiji se četiri godine uzastopno smanjuje, ali stručnjaci kažu da je uzrok manja privredna aktivnost. Najviše povreda ima u industriji, građevinarstvu i poljoprivredi, a još nije donet Zakon o osiguranju od povreda na radu, koji bi poslodavca obavezao da plati lečenje i obešteti povređene.

Prošle godine inspektori rada obavili su više od 16 hiljada kontrola u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu kojima je obuhvaćeno gotovo 270 hiljada zaposlenih. Protiv odgovornih je podneto 26 krivičnih prijava i 950 prekršajnih prijava.

Sindikati tvrde da se najviše povreda na radu dogodi zbog nepažnje organizatora posla, odnosno poslodavaca.

- Mislim da se nalazimo na veoma niskom nivou i da se tom delu zaštite radnika mora posvetiti veća pažnja, od same opreme za zaštitu do kontrole rada koje treba izvoditi u tom periodu – kaže predsednik „Samostalnog sindikata Srbije“ Ljubisav Orbović.

Rešenje je veća i ozbiljnija preventivna aktivnost Inspekcije rada, sindikata i poslodavaca zato što veliki broj povreda uzrokuju nekvalifikovani i neobučeni radnici. Treba i uskladiti zakonodavstvo sa onim iz Evropske unije.

Dušan Vuković iz „Samostalnog sindikata građevinarstva“ napominje da Srbiji nedostaje Zakon o osiguranju od nesrećnih slučajeva i povreda na radu.

- Zbog toga možemo da kažemo da nismo zaokružili sistem bezbednosti i zdravlja na radu – ističe Vuković.

Prošle godine život na radnom mestu su izgubila 26 radnika, 38 odsto u industriji i 29 odsto u građevinarstvu. Da bi unapredila mere bezbednosti zaposlenih, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada, uvela je godišnje nagrade i plakete za najbezbednija preduzeća i pojedince koji su doprineli podizanju svesti zaposlenih o značaju bezbednog rada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;