SFSOPLATE-468X60-BANNER

Energetske investicije bez brane (video)

08.01.2014. | RTS

Prošle godine Srbija je počela gradnju gasovoda "Južni tok", prvog vetroparka u Plandištu i pripreme za gradnju termoelektrane u Kostolcu. Pored reformi i primene evropskih standarda u energetici, u ovoj godini trebalo bi da bude i investicija. U Ministarstvu energetike očekuju koncesionare i privatna-javna partnerstva – i obećavaju da neće biti zakonodavnih i administrativnih barijera za ulaganja.

Voda i ugalj su kao glavni resursi. U pripremi su dve velike investicije. Prva je hidroelektrana Bistrica, za koju je Skupština već ratifikovala međudržavni sporazum s Kanadom. Dogovor o gradnji očekuje se na proleće.

- Tu je termoelektrana Štavalj sa pripadajućem rudnim poljem i dalekovodom. To je nešto o čemu sada razgovaramo sa češkim partnerom. Pojavio se još jedan partner iz Bugarske i to je na stolu – kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Posle prvog javnog poziva, u 17 gradova i opština investitori su došli da grade 212 malih hidroelektrana. U toku je drugi javni poziv za još 143 lokacije u 20 lokalnih samouprava. Tako će samo nerazvijena prijepoljsko područje dobiti 20 mini hidroelektrana, a imaju još deset neiskorišćenih lokacija.

- Angažovaće se lokalno stanovništvo i lokalna privreda, što je bitno za nas – kaže Emir Hašimbegović, predsednik Opštine Prijepolje.

Za energetske investicije nema više državnih garancija, pa se Ministarstvo energetike zalaže za koncesije i privatna-javna partnerstva.

- Sve one investicije koje se budu ticale, recimo toplana u Srbiji, treba da idu kroz javno-privatno partnerstvo – kaže ministarka energetike.

Prema njenim rečima, to je ono što može da donese dobitak i lokalnoj samoupravi, toplani i investitoru.

- Odnosi se isto i na velike projekte, poput Bistrice i Đerdapa tri, o kojem se tek razgovara – kaže Mihajlovićeva.

Ove godine mnogo se očekuje i od energetske efikasnosti. Najavljuju se brojni poslovi koji će, najpre građanima, omogućiti da štede energiju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;