INFONET-468X60-BANNER

Dobili nove, a obnavljaju stare kuće

26.09.2013. | Politika

Na području grada Kraljeva, koje je u noći između 2. i 3. novembra 2010. godine pogođeno zemljotresom, sagrađeno je 465 novih kuća. Država ih je gradila za ona domaćinstva koja su, prema proceni stručnjaka, ostala bez krova nad glavom, pa je za to, a i obnovu drugih iz republičkog budžeta utrošeno oko 2,5 milijarde dinara. U vreme te ubrzane obnove pomenute montažne kuće podizane su po principu "brže-bolje" tako da je jedina obaveza budućih vlasnika bila da obezbede plac.

Tako je većina novih kuća podignuta na temeljima starih, a one koje nisu građene su na drugim lokacijama, naravno u vlasništvu ugroženih domaćinstava. Stoga su stare, raspukle, ostale da se poruše kasnije, na šta su se oni kojima je ta pomoć pružena predugovorom obavezali.

Ali, danas, tri godine kasnije, čak oko dve stotine tih objekata nije srušeno a oko stotinu je i obnovljeno. Razni su razlozi koje vlasnici tih kuća smišljaju kako bi ih sačuvali tako da gradu Kraljevu predstoji obiman posao uz dodatne troškove da bi se sve dovelo u sklad sa ranijim odlukama Štaba za vanredne situacije i sanaciju.

Najpre, novopodignute kuće nisu, rekli bismo, ni legalizovane. Jer, što se papira tiče nisu ni državne ni u vlasništvu onih koji u njima stanuju. Kako navodi Zvonko Kovačević, načelnik Odeljenja za urbanizam u Kraljevu, uskoro će o trošku grada biti obavljeno geodetsko snimanje svih 465 objekata. Zatim će se izdavati lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole, što znači legalizaciju pa potpis ugovora sa onima za koje su građene.

- Obratili smo se i Republičkom geodetskom zavodu da se iznađe neko rešenje kako bi budući vlasnici bili oslobođeni plaćanja takse za evidentiranje tih objekata, koja iznosi oko sedam hiljada po jednoj kući – kaže Kovačević.

Da li će prilikom potpisa tog ugovora o preuzimanju novih kuća u vlasništvo uslov biti ispunjenje obaveze vlasnika o rušenju stare, koja je procenjena neupotrebljivom, ili će se to obaviti opet o trošku grada, uz inspekcijski nadzor, Kovačević ne zna. To još ni u Štabu za vanredne situacije nije odlučeno, ali gradonačelnik Dragan Jovanović tvrdi da će, bez obzira na nove budžetske troškove, stare kuće čak i ako su obnovljene biti porušene.

- Nećemo tolerisati opravdanja da ih koriste samo kao šupe ili kao druge pomoćne prostorije, ili za "zlu ne trebalo", da ih čuvaju zbog uspomene na oca, dedu... Pregovaramo sa predstavnicima Vojske Srbije da uz pokriće samo osnovnih troškova njihova mehanizacija krene u rušenje. Naravno, Vojska će to činiti tamo gde se vlasnici ne protive i pridržavaju ugovorom prihvaćenih obaveza, a protiv onih koji to budu sprečavali bićemo primorani da podnosimo prijave inspekcijskim organima, a možda će se neki predmeti naći i na sudu – kaže gradonačelnik Jovanović, koji ovo objašnjenje smatra i upozorenjem onima koji možda tek kreću u obnovu da džaba ne troše novac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;