INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Čačak, Kosjerić, Požega i Čajetina dobijaju transfer stanice za otpad do jeseni

19.01.2012. | Tanjug

Za prva tri meseca od puštanja u rad, Regionalna sanitarna deponija "Duboko" kod Užica preradila je oko 3.500 tona otpada pristiglog iz svih sedam opština i gradova Čačak i Užice, ali još ne radi punim kapacitetom, izjavio je za Tanjug direktor ovog javnog komunalnog preduzeća Ivan Ðokić.

Slika - Deponija "Duboko"

"Duboko" ima kapacitet prerade 250 tona otpada dnevno i Centar za sekundarnu selekciju otpada kapaciteta 90.000 tona godišnje, ali je osnovni problem, ističe Ðokić, što još nisu urađene transfer stanice u opštinama, koje bi omogućile preradu otpada dovoljnu za samostalan rad deponije.

- Plan je da se do jeseni urade četiri transfer stanice u Čačku i opštinama Kosjerić, Požega i Čajetina, a od aprila ćemo početi i samostalno da prevozimo otpad posle nabavke kamiona i kontejnera za međugradski transport - rekao je Ðokić.

- U ovoj godini izvesna je i saradnja sa cementarom "Titan" iz Kosjerića, koja će preuzimati deo otpada deponije "Duboko", kako bi ga koristila kao gorivo i supstituciju za petrol koks - istakao je Ðokić.

On je naglasio i da se, od ukupne količine dopremljenog otpada, na deponiji kao upotrebljiva sirovina izdvaja od 10 do 15%, a da ima prostora da se ovaj procenat duplo uveća do kraja godine.

Prema rečima direktora deponije "Duboko", trenutno se od ukupnog otpada izdvajaju papir, karton, pet ambalaža, folija, aluminijum i gvožđe, i za sve materijale postoji tržište, tako da je za dva meseca prodato sirovina u vrednosti od dva miliona dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;