INFONET-468X60-BANNER

Spasavanje Ženskog štranda

04.02.2011. | A. Isakov | Politika

Na Ženskom štrandu, jednom od bisera u stilu secesije na obali Palićkog jezera, ovih dana započela je sanacija. Tek na trećem tenderu konačno je preduzeće „Javornik“ iz Subotice odabrano za prvu fazu radova za koju je Ministarstvo ekonomije odobrilo 34 miliona dinara.

Prema rečima Jasmina Šečića, pomoćnika gradonačelnika za infrastrukturu i predsednika Upravnog odbora preduzeća „Park Palić”, prva faza radova obuhvata organizaciju gradilišta, a potom demontiranje drvene konstrukcije, vađenje šipova na kojima ovaj objekat stoji u vodi, postavljanje novih, a po projektu predviđeno je proširenje njegovog unutrašnjeg prostora koji sada služi kao kafić i leti kao svojevrsna plaža, dok njegov niz kabina nije iskorišćen.

Palić utonuo u zimski san - Foto A. Isakov

Adaptacija Ženskog štranda bila je neophodna jer su stručnjaci prošle godine utvrdili da se čitav objekat, koji je pod zaštitom, nagnuo na levu stranu. Građevinski fakultet u Subotici dao je predlog sanacije koji predviđa vađenje betonskih stubova, njihovu zamenu i postavljanje nove noseće ploče jer je na postojećim armatura i do 70 odsto korodirala.

Tada je procenjeno da bi radovi trebalo da koštaju oko 45 miliona dinara, a sredinom leta počelo se sa raspisivanjem tendera, ali su stizale ponude koje su bile iznad predviđene cene adaptacije. Zbog toga je tender tri puta ponavljan, da bi tek krajem prošle godine, kada je trebalo da radovi već uveliko traju, bio izabran sadašnji izvođač.

Međutim, zbog obima poslova koje je potrebno uraditi na sanaciji Ženskog štranda očekuje se da bude odobreno dodatnih 30 miliona dinara za drugu fazu koja predviđa infrastrukturno opremanje objekta, pa i dogradnju odgovarajuće nadstrešnice nad jednim delom otvorenog mola prema jezeru.

Ženski štrand je jedan od zaštitnih znakova jezera Palić koji ima svoje stalne goste i omiljeno je mesto mnogih Subotičana. Zbog toga su se čula brojna nezadovoljstva što je bio van funkcije mesecima dok je trajao izbor izvođača za tender, iako je objekat u zaista lošem stanju čemu je navodno doprinela i nedovoljno stručno urađena poslednja sanacija iz 1974. godine.

Ženski štrand je inače izgrađen 1912. godine po projektu Marcela Komora i Deže Jakaba, graditelja Gradske kuće u Subotici, ali i autora najznačajnijih secesijskih objekata na Paliću.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;