INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Preko 2.200 podnetih zahteva za konverziju: U planu investicije na oko 1,2 miliona kvadrata

05.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavila je na sednici Saveza za imovinu i investicije rezultat istraživanja o uticaju ukidanja naknade za konverziju zemljišta.

Gradilište

Ilustracija (Foto: Pixabay)

NALED je saopštio da skoro polovina preduzeća koja su podnela zahtev za konverziju prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine planira da na tim lokacijama pokrene nove investicije, dok trećina teži ka sticanju vlasništva nad zemljištem, a 11% namerava da ga proda.

Istraživanje pokazuje da će dve trećine (66%) onih koji planiraju investicije ulagati u proizvodne, energetske objekte i skladišta, dok će svaki četvrti razvijati stambeno-poslovne komplekse. U osam meseci od izmena Zakona o planiranju i izgradnji, podneto je 2.169 zahteva za konverziju bez naknade, sa više od polovine već odobrenih.

Jasmina Radovanović, vodeća savetnica za imovinu i investicije u NALED-u, ističe da je konverzija uz naknadu godinama ograničavala investicije, smanjujući prihode budžeta i broj radnih mesta, jer su brojni hektari građevinskog zemljišta bili praktično zarobljeni.

Uprkos skromnom rastu izdavanja građevinskih dozvola od 1,4% u prošloj godini, očekuje se da će omogućavanje konverzije bez naknade pozitivno uticati na građevinsku industriju.

Kada su u pitanju namere preduzeća koja je NALED anketirao, trećina očekuje da će njihove investicije nakon konverzije iznositi između 500.000 i milion evra, svaka peta firma uložiće od milion do pet miliona evra, a 17% planira ulaganja veća od pet miliona evra. Ukupne planirane investicije na zemljištu od oko 1,2 miliona kvadratnih metara procenjuju se na 88 miliona evra.

Polovina firmi očekuje da će investicije nakon konverzije dovesti do povećanja broja zaposlenih, sa prosečnim brojem od oko 50 novih radnih mesta po investiciji.

Aleksandar Vujošević, direktor pravnog sektora Neoplante, naglašava značaj konverzije bez naknade za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta. Kaže da su mnoge proizvodne firme odustajale od projekata proširenja svojih kapaciteta zbog nemogućnosti dobijanja građevinske dozvole za izgradnju

Neoplanta je nakon izvršene konverzija pokrenula projekat instalacije solarnih panela za koji je u postupku dobijanja građevinske dozvole i očekuje ogromne energetske uštede.

NALED navodi da 90% ispitanika izražava zadovoljstvo izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, smatrajući da će reforma imati pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;