INFONET-468X60-BANNER

Izmene u planovima za Moravski koridor

16.03.2023. | eKapija

Raspisan je tender za izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina.

Izgradnja puta

Izgradnja puta (Foto: Pixabay)

Raskrsnica Pojate

U tenderu koji je raspisalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je u planu rekonstrukcija postojeće denivelisane raskrsnice Pojate, tipa "truba", kako bi se omogućilo povezivanje auto-puta E-75 i planiranog Moravskog koridora.

U svom izveštaju Reviziona komisija za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije konstatovala je da denivelisana raskrsnica, po svom funkcionalnom nivou, ne odgovara tipu raskrsnice koji je moguće primeniti za ukrštaj dva auto-puta i da je pre realizacije projekta potrebno još jednom preispitati mogućnost za izmenu planskog dokumenta čime bi se efikasnije rešio tip raskrsnice, navodi eKapija.

Navodi se i da se državni put II reda br.158 ukršta sa auto-putem E-761 (Moravski koridor), tako da će i on biti obuhvaćen novim tehničkim rešenjem denivelisane raskrsnice Pojate.

Nova denivelisana raskrsnica "Pojate" će obuhvatiti nove katastarske parcele na teritoriji Opštine Ćićevac (KO Pojate) i na teritoriji Opštine Paraćin (KO Drenovac).

Raskrsnica Koševi

U tenderu je navedeno da se u skladu sa Prostornim planom i Idejnim projektom, veza budućeg auto-puta sa Kruševcem ostvaruje preko dve denivelisane raskrsnice - "Kruševac Istok" i "Kruševac Zapad", dok se u pravcu rasta stacionaže budućeg auto-puta nalazi denivelisana raskrsnica "Velika Drenova" koja omogućava povezivanje Moravskog koridora sa državnim putem IIA reda br.187 i naseljima na levoj obali reke Zapadne Morave.

- Međutim, naseljima na desnoj obali reke, kao i opštinama Aleksandrovac i Brus, onemogućeno je da koriste predmetnu raskrsnicu, imajući u vidu da ne postoji most preko reke Zapadna Morava. Pristup tranzitnog saobraćaja iz ove prigradske zone budućem auto-putu je moguć isključivo preko denivelisanih raskrsnica "Kruševac istok" i "Kruševac zapad", prolaskom kroz gradsku zonu Kruševca, što će izazvati probleme u odvijanju saobraćaja u Kruševcu - navodi se u tehničkoj specifikaciji posla.

Radi rešavanja ovog problema potrebna je izgradnja nove denivelisane raskrsnice na km 29+000 auto-puta E-761, u zoni naselja Koševi, a pre prelaska auto-puta na levu obalu reke Zapadna Morava.

Nova denivelisana raskrsnica u Koševima će biti projektovana na auto-putu E-761 i povezana sa državnim putem IB-23, navodi se.

Pešački viseći most Maskare

Zbog radova na hidrotehničkom uređenju reke Zapadna Morava, kako je navedeno u tenderu, neophodno je rušenje postojećeg pešačkog visećeg mosta koji se nalazi na teritoriji opštine Ćićevac, koji povezuje selo Maskare i Grad Stalać.

- Kako lokalno stanovništvo ne bi bilo uskraćeno za prelazak preko reke Zapadne Morave potrebno je izmenom planskog dokumenta predvideti mogućnost izgradnje novog pešačkog mosta.

Denivelisana raskrsnica Kamidžora - Nadvožnjak Sirča

Postojećom planskom dokumentacijom planirana je izgradnja mosta preko Zapadne Morave, ali ne i nadvožnjak preko auto-puta na stacionaži km 77+400, kojim bi se ostvarila veza meštana naselja Sirča sa Kraljevom, prenosi eKapija.

Predlog projektanta i Koridora Srbije je da se izmeni rešenje pristupa naselju Sirča u zoni denivelisane raskrsnice "Kamidžora", što podrazumeva produženje planiranog mosta preko budućeg rečnog korita Zapadne Morave, tako da se ujedno premosti i budući auto-put, te da se na taj način ostvari direktna veza lokalnog puta za naselje Sirča sa prilaznim putem budućoj denivelisanoj raskrsnici "Kamidžora".

Uplanu su i dodatni kanali za sistem drenažnih ispusta auto-puta.

Tender je otvoren do 13. aprila.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;