INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Palata pravde u Novom Sadu biće završena do kraja godine

27.01.2023. | eKapija

Radove na izgradnji nove Palate pravde u Novom Sadu juče su obišli ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, ministarka pravde Maja Popović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Višeg suda u tom gradu Miroslav Alimpić. U ovoj zgradi će biti smešteni  Osnovni i Viši sud, kao i tužilaštva.

Palata pravde Novi Sad

Budući dom Osnovnog i Višeg suda (Foto: Jadran)

Ministarka Popović je navela da se zgrada pravosudnih organa gradi u skladu sa najvišim evropskim standardima, prema tzv. "Modelu tužilaštava", projektovanom uz podršku Evropske unije, kroz Program IPA 2017, piše portal eKapija.

Kamen temeljac položen je 2021. godine, a zgrada će sadržati tri podzemna sprata i šest nadzemnih nivoa. Evropska unija finansirala je izgradnju ovog objekta sa 13 mil EUR, dok Ministarstvo pravde obezbeđuje sredstva potrebna za opremanje.

- Kako bi pravosudni sistem funkcionisao, potrebno je da ima neophodnu infrastrukturu za efikasno obavljanje dužnosti, zbog čega smo danas ovde, u obilasku radova na Palati pravde u Novom Sadu. To je ujedno i razlog zbog koga smo podržali sanaciju i izgradnju pravosudne infrastrukture širom zemlje, uključujući i ranije zgradu Palate pravde u Beogradu - rekao je ambasador Žiofre.

Palata pravde Novi Sad

Završetak radova očekuje se ove godine (Foto: Jadran)

Naglasio je da će zgrada suda u Novom Sadu omogućiti pristup osobama sa invaliditetom i ponuditi poseban, zaštićeniji ulaz za svedoke i žrtve, što pozitivno utiče na pristup pravdi, kako u fizičkom tako i u širem smislu, prenosi eKapija.

- Čekali smo godinama da 1.300 ljudi zaposlenih u staroj zgradi suda dobiju bolje uslove za rad, a oko trećine zaposlenih će ovde preći da rade. Ova zgrada će imati preko 10.000 kvadratnih metara, a sve zbog toga što prethodna zgrada nije mogla da se nadogradi - rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i zahvalio svima koji učestvuju u projektu.

Useljenje u novu zgradu očekuje se do kraja godine. Izvođač radova je preduzeće Jadran iz Beograda u konzorcijumu sa firmom Gradina takođe iz Beograda. Vrednost projekta je 1.521.000.000 dinara, a rok za izgradnju 22 meseca.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;