INFONET-468X60-BANNER

Stari savski most biće demontiran i prenet na levu obalu Dunava

06.05.2022. | Blic

Poslednjih godina više puta je navođeno da će Stari savski most biti srušen i zamenjen novim. Čuli smo razne verzije šta će biti sa ovim mostom koji je nekako posebno prirastao za srca Beograđana. Iako definitivnog rešenje nema, postoji privremeno o kojem govori glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Stari savski most

Stari savski most (Foto: Pixabay)

- Konstrukcija Starog savskog mosta biće podeljena u delove i premeštena privremeno na levu obalu Dunava na jednu gradsku parcelu koja se nalazi uz reku, pa će moći da se preveze brodom, dok se ne odluči tačno šta će biti sa tom konstrukcijom - kazao je za "Beograd na Blic" Stojčić.

On nije mogao da precizira gde je tačno ta lokacija, ali gledajući mapu Beograda, to bi moglo da bude negde u Borči ili Krnjači.

Kako objašnjava Stojčić, dok se bude obavljala demontaža, videće se i u kakvom su stanju ti delovi mosta, te će se potom odlučivati o njihovoj sudbini, prenosi Blic.

- Plan je da se sa demontažom krene u toku leta, ali još uvek nije definisano tačno u kom mesecu. Istovremeno sa demontažom počeće i pripremni radovi za izgradnju novog mosta - ističe Stojčić.

On ukazuje da će se sve znati pouzdanije nakon što bude bio definisan terminski plan, koji bi tebalo da bude završen do kraja ovog meseca.

U svakom slučaju, Stojčić potvrđuje da će jedan izvestan period Beograd sigurno imati jedan most manje, tačnije sve dok se ne završi izgradnja Novog savskog mosta.

Krajem prošle godine u blizini Starog savskog mosta srušeni su i pojedini objekti, a kako je tad ekipi "Blica" rečeno na licu mesta, radovi su se izvodili zbog gradnje pristupnih saobraćajnica budućem novom mostu na Savi.

Podsetimo, Stari savski most je najmanji saobraćajni most u Beogradu, a dugačak je svega 430 metara. Ono što ga čini posebnim je njegova istorija. Junačko delo beogradskog učitelja Miladina Zarića čini taj most drugačijim. On nije dozvolio okupatoru da ga sruši.

Most je sagrađen za vreme okupacije 1942. godine jer je Most kralja Aleksandra bio uništen. Pri povlačenju iz Beograda 1944. godine Nemci su hteli da ga sruše.

Sa prozora svog stana u Karađorđevoj ulici, učitelj Miladin Zarić posmatrao je danima kako Nemci postavljaju mine i proučavao na koji način kablovi povezuju mine sa detonatorom.

Kada su Nemci krenuli i prešli na stranu današnjeg Novog Beograda, on se popeo na most, uzeo ašov i njime prekinuo, već zapaljenu, detonatorsku žicu.

Međutim, Nemci nisu odustajali od namere da sruše most, te su pokušali da ga sa druge strane gađaju kako bi ga srušili, ali je Crvena armija uspela da ga zaštiti, obezbedivši time sebi prelaz preko Save.

Posle rata, zbog svog herojskog podviga, hrabri učitelj Zarić je odlikovan od strane novih vlasti i postavljen za predsednika Trećeg rejona.

Ipak, funkcija i moć ga nisu pokvarili, pa je, usled ličnog neslaganja sa oduzimanjem kuća od zakonitih vlasnika na Dedinju prilikom nacionalizacije, podneo ostavku na tu funkciju.

Stari savski most simbolizuje junaštvo, pobedu pojedinca. On je simbol pravde i hrabrosti. Taj most je deo svih nas, naše zajedničke istorije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;