INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ko najviše gradi po Beogradu?

26.10.2018. | J. Aleksić | Blic

Izraelski i kineski graditelji, naširoko poznati po angažovanosti na izuzetnim projektima, bukvalno su okupirali Beograd. Stambeni kompleksi, tržni centri, infrastrukturni projekti - samo su neki od njihovih poduhvata. Otvara se pitanje ko će pobediti u trci za zvanje najvažnijeg prestoničkog neimara.

Izgradnja četiri moderne garaže u centru grada sa ukupno 1.800 parking mesta poslednji je u nizu projekata na kojima će, ukoliko gradske vlasti daju zeleno svetlo, raditi kineski graditelji. I to ne treba da čudi, jer su Kinezi poslednjih godina postali jedan od najvećih ulagača u Srbiju sa realizovanim investicijama od preko dve milijarde evra.

Pupinov most, most na Savi kod Obrenovca, industrijski park u Borči, dve fabrike „Meita" u Obrenovcu, toplovod Obrenovac - Beograd, auto-put Surčin - Obrenovac, buduće četiri garaže, ali i Kineski kulturni centar, zabavni park na Sajmu - neki su od poduhvata kineskih investitora. Ne treba zaboraviti i da je početkom 2017. godine otvorena kineska banka u Beogradu, namenjena finansiranju kineskih i srpskih kompanija koje će zajednički nastupati na trećem tržištu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sa druge strane, rame uz rame sa njima, u glavni grad su na talasima velikih projekata došli i Izraelci. Iako su, po svemu sudeći, fokusirani na izgradnju stambenih i poslovnih objekata, kao i velikog broja tržnih centara, mnogo je toga što su „darovali" Beogradu proteklih godina.

Oni su radili ili trenutno rade na izgradnji „Airport city-ja“, kompleksa na mestu američke ambasade, „Skyline Belgrade“ u Kneza Miloša, stambenog kompleksa Voždove kapije, a kupili su i prostor na kom je pre četiri godine izgoreo čuveni „Depo". Uz to, započeli su veliki ciklus gradnje tržnih centara - „Big fashion Karaburma", „Rajićeva", „Zemun park", „Aviv park Zvezdara", „Aviv park Pančevo"...

O velikoj prisutnosti izraelskih investitora za Blic je ranije pričao i sekretar za urbanizam i građevinske poslove Miloš Vulović.

- Oni kao investitori danas dominiraju, a to vam je najbolji znak da je tržište ozdravilo, budući da su oni uvek prvi koji odlaze sa bilo kog tržišta i to ne kad već počne da gori, nego šest meseci pre toga. Ako se oni šire i kupuju, znajte da je tržište stabilno. A njih je sve više u Beogradu - rekao je Vulović tada.

Ko će preuzeti primat na tržištu investicionih ulaganja i izgradnje Beograda, ostaje da se vidi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;