INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcije na Beogradskoj tvrđavi

13.10.2017. | Beobuild

Na Beogradskoj tvrđavi već traje rekonstrukcija česme Mehmed paše Soklolovića, a ove nedelje počela je i rekonstrukcija „Malog stepeništa“ na „Savskom šetalištu“.

Obnova česme Mehmed paše Sokolovića jedan od većih i značajnijih poduhvata na Beogradskoj tvrđavi poslednjih godina i jedan od retkih objekata koji su u svom trajanju zadržali izvornu funkciju.

Radovi na rekonstrukciji, restauraciji i prezentaciji Sokolovićeve česme obuhvataju otkopavanje potpuno zatrpane severozapadne fasade i delimično otkopavanje severoistočne fasade, njihovu restauraciju i dogradnju novih pristupa. Projektom je predviđena i rekonstrukcija krova, kao i rekonstrukcija česama i korita prema izgledu očuvane severozapadne strane. Sa zadnje strane formirana su dva platoa za posetioce, kao i pristup iz dva pravca. Duž severoistočne strane dograđuje se kosa rampa, dok će sa jugozapadne strane biti otvoren novi prolaz između Defterdarove kapije i česme. U jednoj od kasnijih intervencija na tvrđavi, austrijska vojska je sa severoistočne strane dogradila vodovodni kanal, koji će takodje biti očišćen i restauriran.

Interensantno je da tokom otkrivanja zatrpane fasade otkriven i deo tvrđave iz rimskog perioda, kao i ostaci neolitske kuće. I ovi slojevi su otkopani i delimično prezentovani u okviru ovog projekta, a sama česma i prostor oko nje biće dodatno dekorativno i funkcionalno osvetljeni. Radovi koji su počeli krajem maja do sad su u odmakloj fazi, pa se očekuje da sve bude gotovo tokom novembra. Vrednost radova na rekonstrukciji iznose 28,4 miliona dinara.

Još jedan zaštićen objekat na Beogradskoj tvrđavi ući će ovih dana u rekonstrukciju, a radi se o „Malom stepeništu“ kod francuske ambasade. „Malo stepenište“ je smešteno na kraju „Savskog šetališta“ Velikog Kalemegdana, kao komunikacija sa Pariskom ulicom i već dugi niz godina nalazi se u jako lošem stanju. Podignuto je 1903. godine po projektu prve žene arhitekte u Srbiji, Jelisavete Načić.

U toku svog postojanja ono je pretrpelo i veća oštećenja nakon bombardovanja, a tokom poslednjih radova na restauraciji nisu statički sanirane stepenice, koje sada usled sleganja terena imaju dodatni faktor propadanja. Kamen propada jer je njegova vremenska trajnost ograničena, pogotovo jer nije tretiran kako bi se njegovo propadanje usporilo. Vrednost rekonstrukcije „Malog stepeništa“ iznosi nešto više od 17 miliona dinara, a rok za zavrsetak svih radova je 09.05.2018. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;