INFONET-468X60-BANNER

Stanovi za izbeglice u Ovči pre roka

26.12.2016. | Tanjug

Od 235 stanova koji se grade u Ovči za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od početka septembra do danas završene su četiri zgrade do nivoa trećeg (od ukupno četiri) sprata, a radovi se obavljaju brže nego što je predviđeno, čak 23 dana u odnosu na plan.

Stanovi za izbeglice u Ovči grade se u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa (RSP), koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije kao vodeća institucija, u saradnji sa Jedinicom za upravljanje projektom Istraživanje i razvoj d.o.o. i Gradom Beogradom.

Kamen temeljac postavljen je 9. septembra 2016, a prema ugovoru sa izvođačem radova, firmom Zlatibor - gradnja Beograd posao treba da bude završen do 23. oktobra 2017. godine.

Ukoliko se nastavi ovom dinamikom, izbegličke porodice bi u stanove mogle da se usele već 1. oktobra sledeće godine.

Ilustracija

Prema rečima Zorice Jeremić, direktorke projekta u Zlatibor gradnji, na gradilištu radi u proseku između 100 i 110 radnika, po potrebi u dve smene.

Na sastancima investitora, izvođača i nadzora, koji sprovodi Saobraćajni institut CIP, a koji se održavaju svake srede, ocenjeno je da se radovi obavljaju dobro i da napreduju brže nego što je planirano.

Vrednost projekta je 9,8 miliona evra, novac je obezbeđen delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, a delom iz budžeta Grada Beograda. RSP fond donirao je 5,4 miliona evra. Treći RSP potprojekat vredan je 13,6 miliona evra namenjenih za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda. Od tog broja, u junu ove godine uručeno je 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, čiji je cilj da se obezbede trajna stambena rešenja za izbegličku populaciju kroz četiri vrste stambenih rešenja: otkupom seoskih domaćinstava, dodelom paketa građevinskog materijala, izgradnjom montažnih kuća i stanova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;