INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počeli radovi na rekontrukciji Kosančićevog venca

08.09.2016. | Tanjug

Radovi na rekonstrukciji Kosančićevog venca počeli su juče (07.09.2016.) u prisustvu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je poručio da će taj deo grada nakon obnove biti jedan od najlepših delova prestonice. Pored rekonstrukcije kaldrme biće obnovljeni drvoredi i fasade, biće uređen prostor oko ruševina Narodne biblioteke, a krajem ove ili početkom naredne godine očekuju se radovi na izgradnji Gradske galerije.

Počinju radovi na rekonstrukciji kaldrme, koja će, kako je objasnio Mali, biti vraćena na svoje mesto i izgledaće kao u vreme kada je prvi put postavljena, jer ima veliku istorijsku vrdnost, budući da je ona, uz kaldrmu u Skadarliji i Zemunu, jedina iz doba Turaka ostala u Beogradu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Čuvamo istoriju Beograda i prave vrednosti, ali ulepšavamo delove koji su potpuno neuređeni kao što je Kosančićev venac - rekao je Mali novinarima. Inače, predviđeno je da radovi na obnovi kaldrme traju cetiri meseca, a njihova vrednost će iznositi 57,3 miliona dinara.

- Ovo je istorijski trenutak za grad, kaldrma na Kosančićevom vencu nije rekonstruisana još od doba Turaka, a fasade nisu sređivane 40 godina. Ovaj deo grada će u narednih nekoliko meseci izgledati potpuno drugačije - rekao je Mali, navodeći da je Kosančicćev venac je jedan od najlepših delova grada, ali neiskorišćen, sa rupama, ružnim fasadama i trotoarima.

U petak (09.09.2016.) će biti raspisana javna nabavka za rekonstrukciju fasada, koja bi trebalo da počne krajem novembra.

Sledeće godine započeće radovi na izgradnji podzemne garaže na Kosančićevom vencu, koja će otvoriti mogućnost da taj deo grada bude zatvoren za saobraćaj. Mali je takođe rekao da je raspisan tender za idejno rešenje nove Gradske galerije, čija izgradnja bi trebalo da počne krajem ove ili početkom naredne godine.

- Povezaćemo Kosančićev venac sa Savskom promenadom, a ispred Beton hale biće uređena promenada, sa zelenim površinama, dečjim igralištem, pa će promenada ići od Beograda na vodi do 25. maja - objasnio je gradonačelnik.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;