INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Putevi do vetroelektrana

04.02.2016. | R. Jovanović | Dnevnik

Predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić i projekt menadžer belgijske kompanije „WindVision“ Lazar Lazendić potpisali su ugovor o finansiranju i izvođenju radova na izgradnji i rekonstrukciji nekategorisanih puteva u obuhvatu budućih Vetroelektrana Alibunar 1, snage 99Mw i Alibunar 2, snage 75Mw.

- Realizacijom ugovora se planira ishodovanje svih potrebnih dozvola, rekonstrukcija i izgradnja putne mreže atarskih puteva ukupne dužine do gotovo 60 kilometara, čime će se obezbediti transport velikogabaritne opreme i komponenti vetrogeneratora – rekao je prilikom potpisivanja ugovora Lazar Lazendić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Interes lokalne zajednice u ovom projektu je da dobije unutar svoje katastarske opštine, mrežu uređenih, stabilnih i asfaltiranih atarskih puteva, koje će koristiti u cilju efikasnije poljoprivredne proizvodnje, najpre, a u budućnosti i lakši pristup i transport u međumesnom saobraćaju.

- Potpisivanje ovog ugovora još jednom jasno potvrđuje nameru naše lokalne samouprave da pruža punu podršku evropskim kompanijama koje žele da investiraju u naš kraj – rekao je predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić. - Na ovaj način ujedno stvaramo uslove za unapređenje ekonomskog ambijenta, ne samo u opštini, već celom južnobanatskom regionu, pa i u Vojvodini.

Specifičnost saradnje sa kompanijom „WindVision“ leži u činjenici da su oni svoja ulaganja usmerili u oblast energetike iz obnovljivih izvora energije, što praktično predstavlja budućnost. Belgijski investitor će, kako je rečeno, podići dve vetroelektrane, a prethodno će izgraditi puteve koji će im omogućiti da transportuju svoju opremu tokom realizacije projekta.

- Atarski putevi ostaju na korišćenje našim građanima, tako da možemo reći da se radi o svojevrsnoj donaciji našoj opštini. U ovom projektu Opština Alibunar ima ulogu investitora na rekonstrukciji i izgradnji atarske putne mreže, a kompanija „WindVision“ je glavni finansijer – dodao je Predrag Belić.

Ovaj ugovor je samo jedan u nizu već potpisanih i realizovanih sporazuma između ove kompanije investitora i alibunarske lokalne samouprave, kojima se otvaraju vrata kapitalnim investicijama u oblasti energetike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;