INFONET-468X60-BANNER

Beograd: Azbestne cevi širom grada!?

17.11.2015. | M. Veljković | Novosti

Sugrađani koji žive u ulicama Zelengorskoj i 13. oktobra u naselju Umka nedavno su dočekali da se problem njihovog vodsnabdevanja reši, a azbestne cevi zamene novim, modernim polietilenskim.

Kvarovi na cevima napravljenim od ovog materijala u glavnom gradu nisu retkost. Iako se azbestno-cementne cevi ne ugrađuju već više od 30 godina, njih i dalje ima širom grada, osim na teritoriji Novog Beograda. Najviše ih je u prigradskim naseljima na Čukarici i Paliluli, a njihova prosečna starost je oko 50 godina.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Uprkos tome što su cevi napravljene od azbesta koji se nalazi na listi štetnih materijala, iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ tvrde da razloga za brigu nema.

- Azbestno-cementne cevi ne utiču na kvalitet vode za piće – navode iz ovog preduzeća. - Voda nije u direktnom kontaktu sa azbest-cementom jer postoji izolacija unutrašnjih zidova cevi u vidu cementne košuljice ili specijalnih emulzija. U beogradskoj vodi za piće nikada nisu nađeni toksični teški metali, kancerogene supstance kao ni azbestna vlakna.

Oko 63 odsto, tačnije 2.137 kilometara beogradskog cevovoda staro je između 25 i 55 godina, dok je 358 kilometara pokriveno novim cevima napravljenim od polietilena, koje su stare do pet godina.

Plan „Beogradskog vodovoda“ ja da se u narednih nekoliko godina broj azbestnih cevi svede na minimum, to jest da se one u potpunosti zamene onim napravljenim od novih materijala.

- Cilj nam je da iz svojih sredstava svake godine izvršimo rekonstrukciju oko 10 kilometara dotrajalih cevovoda. Brzina zamene pre svega zavisi od finansijskih sredstava – objašnjavaju iz „Vodovoda“.

Kako bi se ovaj proces ubrzao, ekipe preduzeća prilikom izlaska na teren, napukle azbestne cevi odmah odstranjuju i ugrađuju polietilenske.

Najviše u Sremčici, Krnjači, Ovči...

Najveća zastupljenost azbestnih cevi je u prigradskim naseljima Sremčica, Velika Moštanica, Ostružnica, Umka i Železnik, kao i u Krnjači, Kotežu, Ovči... Od mesta koja se nalaze na levoj obali Dunava, cevi napravljenih od azbesta najmanje ima u Borči i to oko 15 odsto.

Na Vračaru stare više od 80 godina

Najstariji gradski cevovod nalazi se uglavnom u centru prestonice, na opštinama Vračar, Stari grad i Savski venac. Njega čine livene gvozdene cevi koje su stare više od 80 godina. Ipak, prilikom rekonstrukcije ulica u ovim krajevima automatski se menjaju i vodovodne cevi.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;