INFONET-468X60-BANNER

Arapi grade turistički grad u BiH

09.10.2015. | Nezavisne Novine

Izgradnja jedinstvenog integralnog turističkog grada u podnožju Bjelašnice i Treskavice, u rejonu katastarske opštine Dejčići u opštini Trnovo, 15. oktobra će dobiti formalnopravnu legalizaciju.

Tog dana internacionalna investiciona kompanija za urbanistički razvoj „Buroj Property Development“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sedištem u Dubaiju i opština Trnovo, nakon osam i po meseci pripreme, potpisuju finalni Ugovor o realizaciji turističko rekreacionog kompleksa „Buroj Ozone“, na površini od oko 1,3 miliona kvadratnih metara.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Protokolom o namerama koji je potpisan početkom februara i Predugovorom iz avgusta, predviđena je izgradnja na hiljade luksuznih stambenih jedinica, hotela, najvećeg trgovačkog centra u BiH, sportsko-rekreacionih i kulturnih sadržaja za svetsku elitu. Idejnim projektom predviđene su i raskošne hortikulturne oaze, uključujući veštačka jezera i fontane, poliklinike, klinike i rehabilitacioni centri.

Kompanija „Buroj Property Development“ je osnovana 2007. i jedna je od vodećih u Dubaiju u sektoru investicija u nekretnine. Izvršni direktor kompanije Ismail Ahmed posebno naglašava posvećenost iskorištavanju i razvijanju „neiscrpnih turističkih potencijala“ kojima Bosna i Hercegovina raspolaže.

- Cilj ovog jedinstvenog poduhvata je da Bosna i Hercegovina postane jedan od lidera u turizmu u regionu i šire, jer su prelepa zemlja i njena prirodna bogatstva jedan od najvećih potencijala koji bi trebalo staviti u funkciju svih građana Bosne i Hercegovine – izjavio je Ahmed.

Naglašava da je suštinska razlika između njegove kompanije i ostalih sličnih investitora „u tome što mi dolazimo da radimo zajednički sa vlastima u Bosni i Hercegovini kao njihov dugoročni partner u cilju stvaranja uslova da sve profite i beneficije našeg zajedničkog projekta, delimo zajedno s građanima Bosne i Hercegovine“.

U narednih osam godina, radovi na ovom izazovnom gradilištu biće povereni domaćim projektantskim, građevinskim i konsultantskim firmama.

- Procedura izbora izvođača će biti na najvišem mogućem stepenu transparentnosti, a nadzor nad gradnjom u svim segmentima i u svim fazama će biti po najvišim svetskim standardima – naglašava Ibro Berilo, načelnik Opšine Trnovo.

Početna vrednost projekta je oko 930 miliona evra, a vrednost izgrađenog turističkog grada biće oko 4,3 milijarde evra. U toku gradnje prvog integralnog turističkog grada ovakvog koncepta u jugoistočnoj Evropi i nakon njegovog završetka, posao će dobiti najmanje 10.000 radnika svih zanimanja, tvrde supotpisnici Ugovora o poslovnoj saradnji.

Prema ugovoru koji će biti potpisan 15. oktobra, Opština je obavezna da osigura svu potrebnu urbanističku dokumentaciju, otkup privatnog zemljišta i „privođenje celokupnog prostora predviđenoj nameni“ uključujući i odgovarajuće dozvole za komunalnu infrastrukturu.

- U skladu sa Zakonom o stvarnim pravima Federacije, raspisaćemo javni poziv za dodjelu prava građenja, a investitor će kao zakupac opštinskog zemljišta imati pravo raspolaganja, prometovanja i reinvestiranja na ovom području najduže do 99 godina. Opština će biti gruntovni vlasnik svakog pedlja ovog zemljišta – tvrdi Berilo.

U junu ove godine opština Trnovo, kompanija iz Arapskih Emirata i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo potpisali su i Ugovor o izradi prve faze regulacionog plana za gradnju prvog integralnog turističkog grada u regionu.

Trenutno su u toku radovi na izradi geodetskih podloga, elaborata o geološkim i geomehaničkim osobinama terena, te izrada idejnih rješenja za sve segmente ove vrlo zahtjevne urbanističke i infrastrukturne cjeline. Sve troškove, uključujući i kasniju izradu glavnog projekta cjelokupnog kompleksa integralnog turističkog grada, snosi strani investitor. Opština Trnovo je sa svoje strane takođe već ugovorila kupoprodaju 22 privatne parcele i za to osigurala 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;