INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

B2 – 50 € po kvadratu

13.11.2008. | gradjevinarstvo.rs

Prva poslovno-stambena „inteligentna” zgrada „B2” u Beogradu, smeštena u Balkanskoj ulici, biće useljena od 1. decembra. Stanovi i poslovni prostor neće se prodavati, već će biti iznajmljivani. Među prvim stanarima biće dve inostrane banke i jedna revizorska kuća, a prema nezvaničnim podacima, cena iznajmljivanja je oko 50 evra po kvadratu.

Integrisana elektronska rešenja „pametne zgrade” uradila je kompanija „Cisko sistems”, a reč je o 30 daljinskih sistema kontrole osvetljenja, grejanja, ventilacije, nadzora, telefona i interneta, a prostor će biti opremljen i uređajima za video-konferencije. Zahvaljujući inteligentnom sistemu, troškovi izgradnje smanjeni su za 24 odsto.

U zgradi je već instalirana IP telefonija (sa internet protokolom), a biće uvedena i IP televizija. Izvršni direktor „Malog kolektiva” Dragan Praštalo rekao je da će najveća korist biti od upravljanja grejanjem i energijom, jer je na krovu postavljena mala meteorološka stanica. Ona je podešena da predviđa promene i da na njih reaguje podizanjem i spuštanjem kapaka, kako bi odbila ili zadržala toplotu. Centralni sistem uzima podatke sa više od 1.000 senzora, dok je za osvetljenje programirano nekoliko scena za rad, odmor i spavanje. Korisnik apartmana formira scene tako što na „tač skrinu” zadaje da, na primer u 19 sati, dok gleda fudbal, u prostoriji bude prigušeno svetlo, kao i određena temperatura. Takođe, moguće je „naručiti” da se, ako na primer ustajete u sedam ujutro, roletne baš tada i podignu.

Daljinskim upravljačem, iz fotelje, možete podešavati funkcije u prostorijama - rekao je Dragan Praštalo. Zgrada ima dva alarmna sistema i kamere u garaži i hodnicima, ali ih nema u sobama, ni poslovnim ni privatnim, kako bi se sačuvala privatnost korisnika. Izgradnja zgrade na površini od 25.000 kvadratnih metara koštala je više od 30 miliona evra. Praštalo je naglasio da očekuje da će se prva dobit pokazati već za šest meseci. Oko osam odsto cene je potrošeno za instalacije, dok je fasada urađena sa 5.000 kvadratnih metara prirodnog kamena, po čemu je jedinstvena u Beogradu.
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;