INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Beogradu oko 500.000 tona građevinskog otpada godišnje

08.04.2015. | Tanjug

Na teritoriji Beograda se godišnje napravi oko 500 hiljada tona građevinskog otpada, od čega na deponiji u Vinči završi između 200 i 300 hiljada tona, a ostalo na divljim deponijama, izjavio je direktor gradske „Direkcije za upravljanje otpadom“, Filip Abramović.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Grad zato planira gradnju postrojenja za reciklažu grajdevinskog otpada, u okviru najavljene izgradnje nove deponije u Vinči, rekao je Abramović na skupu „Upravljanje građevinskim otpadom – analiza trenutnog stanja, budući planovi i obaveze“ u „Privrednoj komori Beograda“.

On je istakao da u Beogradu ima puno divljih deponija, pre svega od građevinskog otpada, jer ih firme odlažu na nepravilan način.

- Na deponiji u Vinči ćemo otvoriti „nove ćelije“ isključivo za „inertni“ otpad, kao i sistem za tretman organskog otpada i proizvodnju energije iz otpada, zatim posebne linije za otpad koji može da se reciklira, građevinski otpad, demontažu kabastog otpada i kopostiranje zelenog otpada – naveo je.

Kako je dodao, plan je da se isprojektuje jedna linija postrojenja koje će primati građevinski otpad koji će nakon recikliranja moći da se koristi, na primer, kao podloga za puteve.

Abramović očekuje da naredne godine bude potpisan ugovor sa investitorom.

Prema njegovim rečima, gradske vlasti zajedno sa „Gradskom čistoćom“ rade i na uvođenju postavljanja kontejnera za odvojeno sakupljanja otpada za domaćinstva, kao i na formiranju mreže reciklažnih dvorišta, u kojima će se sakupljati opasni otpad iz domaćinstava, kao i otpad koji može da se reciklira.

On je podsetio da je Beograd 2011. doneo lokalni plan upravljanja otpadom koji predviđa moderan način upravljanja otpadom, kao što se to radi u svetu i dodao da je taj plan počeo da se realizuje prošle godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;