INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ništa od bambusa u Beogradu

13.10.2014. | Novosti

Od najavljivanih zasada bambusa širom Beograda, koji bi predstavljali jednu vrstu biofiltera i smanjili emisiju štetnih gasova, najverovatnije neće biti ništa.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zajednički projekat „Sekretarijata za zaštitu životne sredine“ i „Instituta za multidisciplinarne projekte“ iz 2012. godine, koji je obuhvatio sadnju i praćenje razvoja bambusa na oglednim poljima na Adi Ciganiliji i Košutnjaku, završava se ove godine. Iako je najavljeno da će se po završetku projekta nastaviti sa sadnjom ove biljke i na drugim lokacijama širom grada, prema rečima Dejana Tripkovića iz nadležnog sekretarijata, sadnja će morati da sačeka neka bolja vremena.

- Pokazalo se da bambus izuzetno dobro uspeva u našoj sredini i uprkos tome što je invazivna vrsta koja se lako razmnožava, može se kontrolisati. Nažalost, zbog nedostatka finansijskih sredstava, sprovođenje projekta sadnje ove biljke širom grada, najverovatnije neće početi u toku naredne godine, kao što je bilo planirano – objašnjava Tripković.

On dodaje i da su sadnice koje su do sada posađene narasle i do četiri metra za godinu dana, kao i da one apsorbuju velike količine ugljen-dioksida, pa je za očuvanje životne sredine ovaj projekat veoma bitan. Uprkos tome što je sprovođenje ove ideje u delo odloženo, ona i dalje ima veliku podršku „Zelenih Srbije“.

- Bambus se pokazao kao veoma dobro sredstvo kojim se može odgovoriti na klimatske promene koje se trenutno dešavaju – kaže Ivan Karić iz „Zelenih Srbije“ - Mi verujemo da postoje veoma dobre mogućnosti za sprovođenje ove ideje koja bi mogla da donese nešto dobro našem gradu.

„Arena“, blokovi, Ibarska magistrala

Kako je ranije najavljivano, ukoliko dođe do realizovanja ovog projekta, planirani su zasadi bambusa duž auto-puta kod „Kombank arene“, Mostarske petlje, Ibarske magistrale, u rakovičkom industrijskom basenu, novobeogradskim blokovima i kao zaštita od buke oko obdaništa, bolnica i škola.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;