INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vijugavo drveno stepenište unutar restorana u Londonu

18.05.2018. | Alyn Griffiths | Dezeen

Atmos Studio je završio izgradnju grandiozno-vijugavog stepeništa od lameliranog hrasta koje se nalazi u cenralnom delu nedavno otvorenog restorana u „Mayfairu“ u Londonu.

„StairStalk“ je centralni deo nedavno otvorenog restorana „HIDE“ Olivera Dabbousa, i prostire se na nekoliko nivoa. Podiže se iz podrumskog dela gde se nalazi bar do dela za ručavanje koji je smešten u okviru prizemlja i mezanina.

Slika 1. „StairStalk“ (foto: Alex Haw)

Celokupan koncept za enterijer restorana je razvila dizajnerka enterijera Rose Murray, direktorka firme These White Walls, pre nego što je Atmos Studio doveden da kreira eksponat-stepenište. Restoran je projektovala arhitektonsko-konsultantska kompanija Lusted Green.

Murrayin koncept je fokusiran na temu „stanovanja" i ponovnog prikazivanja poznatih elemenata. Ovo je bila početna tačka za projektovanje stepeništa, koje je osmišljeno da se uzdiže i bude u interakciji sa postojećim prostorijama.

Slika 2. „StairStalk“ (foto: Alex Haw)

Stepenice su izgrađene oko skrivenog jezgra od čelika i šperploče, čije je postavljanje bilo neophodno da bi se omogućilo da se one postave na sredini tj. da budu udaljene od zidova. Dodatnu podršku pružaju čelične ploče ugrađene u drvo.

Slika 3. „StairStalk“ (foto: Alex Haw)

Poljske firme Trabczynski i GD Staircases su bile zadužene za upravljanje izgradnjom. Izgrađene su korišćenjem specijalizovane metode obrade drveta, što podrazumeva lameliranje stotina slojeva furnira kako bi se napravili konturni oblici koji zadržavaju iluziju čvrstog drveta.

Gazišta stepeništa imaju profile koji izlaze iz oslonca i balustrade kao lišće što izlazi iz stabljike.

Slika 4. „StairStalk“ (foto: Alex Haw)

„Uvijaju se ka naviše, energično spiralno poput vretena, odakle se neprekidno razvijaju iz strukturalnog stabla kao kao što to čini lišće, dok se grane slično obavijaju kako bi se oblikovala delikatna talasasta balustrada koja pažljivo usmerava goste", dodao je studio.

Slika 5. „StairStalk“ (foto: Alex Haw)

Najniži stepenik ima blago konkavnu formu koja postepeno okreće i formira sve izlazniju krivu.

Kako se konstrukcija „penje“ iz podruma u mezanin, svaki gazeći sloj blago reflektuje i odražava različita svojstva tona koja se primenjuju u okviru tri unutrašnja prostora.

Slika 6. „StairStalk“ (foto: Alex Haw)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;