INFONET-468X60-BANNER

Solarni „pametni“ prozor sa 11% energetske efikasnosti

04.12.2017. | Greg Beach | Inhabitat

NREL (National Renewable Energy Laboratory) je upravo otkrio novi prototip solarnog „pametnog prozora" koji bi mogao da obezbedi 80 odsto potreba za električnom energijom u Sjedinjenim Državama. Ovaj pametni prozor ima efikasnost od 11%, a zapravo je u stanju da snizi temperaturu zgrade tako što promeni nijansu. Nakon zatamnjenja ili prelaska na tamniju nijansu, pametni prozor počinje da generiše energiju. „Postoji osnovni kompromis između dobrog prozora i dobre solarne ćelije", rekao je Lens Wheeler, naučnik u NREL-u. „Ova tehnologija to zaobilazi. Imamo dobru solarnu ćeliju kada ima puno sunca i imamo dobar prozor kada ga nema."

Slika. „Pametni prozor“ (foto: NREL)

Funkcionalnost pametnog prozora zavisi od naprednih materijala poput perovskita, minerala kalcijum titanijum oksida koji može da absorbuje sunčevu svetlost i generiše struju, i jednozidne ugljenične nanocevi, mikroskopske strukture sa neverovatnom snagom. Dok postojeći solarni prozori tipično ne odgovaraju na promene sunčeve svetlosti, pa prema tome ostanu na jednom postavljenom nivou transparentnosti, prototip NREL-a razbija nove tačke demonstrirajući dinamičku sposobnost da reaguje na svetlosne uslove.

Sposobnost prozora da se transformiše omogućavaju molekuli metilamina, koji se kreću po prozoru u zavisnosti od okolnosti. Kada sunce zagreje prozor, molekuli se upijaju u njega i zatamnjuju prozor. Kada sunce ne sija direktno na prozor, molekuli bivaju proterani, što prozor čini prozirnim. U obliku solarnog panela, pametni prozor je uspeo da postigne 11 odsto efikasnosti kada je bilo u pitanju prikupljanje solarne energije i njeno prevođenje u električnu. Istraživački tim kompanije NREL veruje da se njihov pametni prozor može koristiti za punjenje mobilnih uređaja i elektronskih uređaja, kao što su ventilatori, senzori za kišu i motori. Iako su istraživanja u toku, tim se već fokusirao na to kako se njihov proizvod može komercijalizovati i učiniti dostupnim javnosti.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;