INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Unapređeni paneli za zvučnu izolaciju još tanji

08.06.2017. | Ben Coxworth | New Atlas

Na mestima kao što su studija za snimanje, bioskopi ili koncertne dvorane, zidovi su pokriveni  panelima koji minimiziraju odjeke rasipajući zvučne talase. Poznati kao zvučni difuzori, oni imaju tendenciju da budu prilično debeli, a uz to je za njih potrebno mnogo materijala i zauzimaju puno prostora. Zahvaljujući istraživanju koje se trenutno obavlja na North Carolina State University i Nanjing University u Kini, takvi paneli bi uskoro mogli da budu deset puta tanji u odnosu na ove sada.

Najčešći tip zvučnog difuzora koji se koristi je Schroederov difuzor, koji se sastoji od ravnomerno raspoređenih kvadratnih rupa koje su identične u dužini i širini, ali se razlikuju po dubini. Ovo zapravo uzrokuje da se zvučni talasi koji udaraju u panel rasipaju - s druge strane, savršeno ravne, uniformne površine reflektuju zvučne talase kao svetlo ogledalo, stvarajući odjeke.

Slika. Levo je standardni Schroederov difuzor a desno novi ultra tanak Schroederov difuzor (foto: North Carolina State University, preuzeto sa www.newatlas.com)

Da bi Schroeder difuzori regularno radili, njihova debljina mora biti oko pola talasne dužine najnižih zvukova koje treba da difuzuju, zbog toga su oni debljine od nekoliko centimetara, ako ne i deblji. Sa novom verzijom, međutim, njihova debljina mora biti samo pet odsto talasne dužine.

Kao i kod standardnih Schroeder difuzora, tako se i ovi sastoje od niza kvadrata. Svaki kvadrat ima otvore u okviru tih plitkih šupljina, a dimenzije tih šupljina su iste za svaki kvadrat. Međutim, sami otvori su različitih veličina. Krajnji rezultat je isti kao i kod korišćenja kvadrata istih veličina ali sa različitim dubinama - zvuk se rasipa, a odjek biva izbegnut.

Rad na ovom istraživanju je nedavno objavljen u časopisu „Physical Review X“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;