INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stan u Madridu štedi prostor sa multifunkcionalnim nameštajem od šperploče

22.12.2014. | Arch Daily

Španski arhitektonski biro + BUJ+COLÓN Arquitectos je nedavno završio projekat renoviranja divnog stana u Madridu. Projektanti su koristili šperploču strateški kao primarni materijal za izradu nameštaja i za podelu i razlikovanje funkcija unutar kompaktnog rasporeda. Završeni apartman nudi stanovnicima elegantan, efikasan životni prostor.

Kompaktni stan, koji se nalazi u madridskoj književnoj četvrti, je organizovan korišćenjem tri drvena „nameštaja/elementa“ koji stvaraju jasne podele između pet različitih životnih oblasti, kao i prostor za skladištenje odeće i stvari. Inkorporiranje nameštaja od šperploće u funkcionalni prostor stana je omogućilo arhitektama stvaranje čistog, kohezivnog enterijera uz potpuno iskorišćenje ograničenog prostora.

Ponavljanje istog materijala je kondenzovao pristupni deo stana, skladišteni deo i izvore osvetljanja, tako da oni služe kao podele na najfukcionalniji način. Arhitekte objašnjavaju da elementi od šperploče nisu samo praktični, već i pružaju „posebnu toplinu u prostoru, što nam je omogućilo da osmislimo prostor do najsitnijih detalja i omogućimo više ljudski karakter stambenom prostoru“.

Kondenzovanjem stambenog prostora sa strateškim strategijama za skladištenje, otvoreni koncept je svetao i prozračan, što daje iluziju da je veći nego što u stvari jeste. Zanimljivo je da je stepenište jedno od najfunkcionalnijih od tri elemenata nameštaja od šperploče, pošto služi i kao sto na gornjem spratu.

Druga dva elementa nameštaja od šperploče uključuju trpezarijski radni element sa ormarićima za skladištenje sudova ispod njega, i drvenu kutiju koja služi kao vrata za kupatilo i plakar. Pored toga, svetlarnik postavljen na gornjem nivou osvetljava ceo dom, pružajući optimalnu količinu prirodnog svetla i dodatno učvršćujući osećaj prostornosti stana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;