INFONET-468X60-BANNER

Predivna holandska elektrana je potpuno odevena u keramičke pločice

13.06.2014. | Inhabitat

Anonimni komunalni objekti ukrašavaju naše gradove, održavajući naše zgrade živim i blještavim od energije - ali oni skoro nikada nisu deo estetskog miljea urbane scene. Imajući ovo u vidu, oduševili smo se kada smo videli ovu jedinstvenu elektranu odevenu u prelepe Delftske pločice.

Ovo novo Energetsko postrojenje sa kombinovanim ciklusom (CHP) u centru Rombeka, projektovano od strane holandskog biroa Cie u saradnji sa umetnikom Hugom Kagmanom, predstavlja izvanredan omaž prošlosti i slavlja moderne infrastrukture. Zgrada je imenovana Stadshaard (što bi se prevelo kao gradsko srce), u čast izvoru svetlosti i toplote grada.

Elektrana ima dve gasne turbine koje generišu struju na zehtev dok pruža daljinsko grejanje za objekte u neposrednoj zajednici. To čini objekat dva puta efikasnijim od elektrana koje samo generišu energiju, ali to takođe znači da elektrana mora da se nalazi u zajednici koju opslužuje. Kako bi označili zgradu kao ognjište zajednice, projektanti su odlučili da oblože zgradu sa čuvenim keramičkim Delftskim pločicama koje slave Holandsku naivu i obelodanjuju fukciju zgrade koju oblažu.

Jednostavna ali ekspanzivna razmera zgrade je čini najvećim deltfskim umetničkim delom u Holandiji. Veoma smo srećni što vidimo novu zgradu koja stvara osećaj za mesto i doprinosi svom okruženju pričanjem priče na fasadnim pločicama o ljudima koji žive i koji su živeli ovde.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;