INFONET-468X60-BANNER

Sonte Film kontroliše prozirnost prozora uz pomoć pametnog telefona

05.06.2013. | Gizmag

Pametno staklo je postalo popularno u domovima i kancelarijama zbog njegove sposobnosti da se menja između transparentnog i neprozirnog stanja, u zavisnosti od toga da li je električna energija primenjena. To je zgodan izum, ali je skup za postavku i nudi ograničenu kontrolu.

Kompanija Sonte se nada da će to promeniti sa pristupačnim prozorskim filmom koji se bežično povezuje na aplikaciju pametnog telefona kako bi odmah pretvorio bilo koji deo stakla od prozirnog do neprozitnog sa jednim pritiskom na dugme.

Za razliku od većine sistema pametnih stakla, Sonte Film je projektovan tako da ga možete sami postaviti. Umesto da promenite ceo prozor kako biste dobili taj efekat, pokrivanje može biti u bilo kojoj veličini i isečeno kako bi se postavilo na bilo koji deo stakla. Jednom prikačen, elektrostatički adheziv na poleđini filma ga drži zalepljen na staklo.

Kompanija Sonte je razvila sopstvenu provodnu vezu koja isporučuje elektricitet do filma, koji je otprilike veličine novčića i koji se povezuje sa Wi-Fi transformero sa tankim, sakrivenim kablom. Nakon što je film postavljen, korisnici mogu da kontrolišu njegov nivo prozirnosti sa bilo koje lokacije korišćenjem bestlatne iOS ili Android aplikacije.

Privatnost na dugme je možda najočiglednija prednost pokrivanja prozora sa Sonte filmom, ali on obezbeđuje još nekoliko koristi. Pošto film blokira UV zrake, korisnici mogu menjati njegovu transparentnost kako bi podesili temperaturu ili osvetljenje prostorije, pritom štedeći energiju. U svom neprozirnom obliku, film je takođe dovoljno solidan da može da služi kao platno za projektore za kućni bioskop ili kancelarije.

Sistem nije potpuno savršen, međutim. Čak i u punom transparentom modu, film blokira ulazak 30 odsto svetlosti i utiče na jasnoću stakla kada se gleda iz ugla. U međuvremenu, većina neprozirnih podešavanja omogućava prodor pet odsto svetlosti. Istraživači iz kompanije se nadaju da će razviti film dodatno kako bi dobili bolji opseg neprozirnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;