SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Studija javnih prostora Beograda (I faza) - Analiza javnih prostora Starog grada

01.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Urbanistički zavod Beograda krajem 2009. godine završio je izradu I faze Studije javnih prostora Beograda – Analizu javnih prostora Starog grada.

Imajući u vidu da je javni prostor važan deo gradskog prostora, Urbanistički zavod je inicirao izradu Studije javnog prostora tokom 2007. godine, u vreme kada je na nekoliko važnih gradskih projekata uočeno da ne postoji strategija Grada prema zaštiti postojećih i formiranju novih javnih prostora u gradu.

- Smatrali smo da jedna celovita Studija javnih prostora Beograda, koja bi se, prvenstveno, uradila za potrebe urbanističkog planiranja, može da ima i druge mnogostruke pozitivne efekte, između ostalog, i na uvećanje svesti o važnosti i širokoj lepezi pozitivnih uticaja javnih prostora - navodi se na sajtu Urbanističkog zavoda Beograda.

Dobra dokumentaciona osnova i rezultati istraživanja mogu da budu osnov za definisanje celovite strategije razvoja javnih prostora, odgovarajućih urbanističkih normativa i standarda za Beograd, kao i programskih preporuka za buduće urbanističke planove i projekte, u oblasti, koja, trenutno, nije pokrivena takvom vrstom regulative.

U pokušaju da zainteresuje za temu profesionalnu javnosti i grad, tokom 2007. i 2008. godine, Urbanistički zavod Beograda organizovao je nekoliko izložbi koje su reprezentovale iskustva gradova kao što je Barselona i niz drugih, između ostalog i učesnici bijenala evropske nagrade za najbolji javni prostor u gradu.

Istovremeno je tokom 2008. i 2009. godine Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada dobio je na konkursu za finansiranje naučni projekat programa istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja za period 2008-2010. godina u oblasti urbanizma i građevinarstva, a za projekat pod nazivom „Redefinisanje modela i tipova javnih prostora i unapređenje njihove obnove i korišćenja u prostornom i urbanističkomkom planiranju i projektovanju“, u kome je Urbanistički zavod prepoznat kao kvalifikovani učesnik i korisnik rezultata ovog naučnog projekta.

To je bio još jedan od povoda da Urbanistički zavod krajem 2008. godine skolopi ugovor o finansiranju iz budžeta grada Studije javnog prostora Beograda.

Prva faza Studije završena je krajem 2009. godine.

Linkovi za PDF dokumente (napomena - ukoliko ne rade u drugim pretraživačima pokušajte preko WI Explorer-a):

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;