INFONET-468X60-BANNER

Inovacija u građevinarstvu: Prozori koji selektivno propuštaju svetlost i toplotu

28.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Svima nam je poznata uloga prozora u svakodnevnom životu - omogućavaju ulaz svetlosti i toplote u prostor. Ali, šta ako bismo mogli kontrolisati količinu svetlosti i toplote koja ulazi? Inženjeri sa Državnog univerziteta Severne Karoline donose rešenje u obliku novog materijala za prozore.

Prozor

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ovaj revolucionarni materijal omogućava prozorima da se lako prebacuju između tri različita režima: transparentnog režima koji propušta svetlost i toplotu, režima koji propušta svetlost ali blokira toplotu i zatamnjenog režima koji smanjuje količinu svetlosti ali ne i toplote. Ova inovacija nudi rešenje za sve klimatske uslove.

Srž ove inovacije leži u materijalu poznatom kao oksid volframa. Ovaj materijal, kada se podvrgne električnom signalu, menja svoju boju i postaje tamniji, čime se smanjuje količina svetlosti koja prolazi kroz njega. Međutim, istraživači su otkrili da dodavanjem vode ovom materijalu, on dobija dodatne karakteristike. U ovom obliku, oksid volframa može da blokira infracrvenu svetlost, koju osećamo kao toplotu, dok istovremeno propušta vidljivu svetlost.

Istraživači su objasnili da voda u kristalnoj strukturi ovog materijala smanjuje njegovu gustinu. To znači da može da primi više litijumovih jona pre nego što se deformiše, što daje dva različita režima rada. Prvi režim blokira infracrvenu svetlost, dok drugi režim blokira i vidljivu i infracrvenu svetlost.

Jedna od prednosti ovog materijala je što omogućava više režima rada bez potrebe za dodatnom opremom ili složenijim postavkama. Osim toga, očekuje se da će debljina stakla biti slična standardnim prozorima.

Ova inovacija obećava brzi razvoj u industriji građevinarstva, a istraživanje je objavljeno u prestižnom časopisu ACS Photonics.

 

Komentari: 1

Tanja 24.11.2023 14.17.10

Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacija - istovremeno smanjenje i svetlosti i toplote (mislim da to nije navedeno iznad, a možda nije ni moguće). Stan u kojem živim, na primer, osunčan je sa svih strana, pa bi leti, malo zatamnjenja, uz smanjenje propuštanja toplote, dobro došlo. S druge str, pada mi na pamet i suprotan efekat zimi, na pr - pametno prozorsko staklo koje bi pojačavalo toplotu i svetlost u stanu, kada je napolju nema dovoljno (tmurno vreme). To tek ne znam da li je realno, mada...što da ne ? Možda je neko već osmislio napred navedeno, samo to još nisam otkrila.

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;