INFONET-468X60-BANNER

Toplo, hladno i šareno: Boja koja menja energetsku igru

15.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici sa Univerziteta Stanford razvili su novu vrstu boje koja može da održava domove i druge zgrade hladnijim tokom leta i toplijim tokom zime, što značajno smanjuje potrošnju energije, troškove i emisiju stakleničkih gasova.

Inovativne boje

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Grejanje i hlađenje prostora čine oko 13% globalne potrošnje energije i oko 11% emisije stakleničkih gasova. Prema nedavno objavljenoj studiji u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, ove nove boje smanjuju potrošnju energije za grejanje za oko 36% u veštačkim eksperimentalnim hladnim uslovima. Takođe, smanjuju potrebnu energiju za hlađenje za gotovo 21% u veštačkim toplim uslovima.

Yi Cui, glavni autor studije i profesor na Stanfordu, istakao je da će prema predviđanju potrošnja energije i emisije od grejanja nastaviti da padaju zbog dobitaka u energetskoj efikasnosti. Međutim, upotreba klima uređaja raste, posebno u razvijajućim ekonomijama u sve toplijem svetu. Cui je naglasio važnost smanjenja razmene toplote između ljudskih stambenih i radnih prostora i njihove okoline, te je dodao da su novi materijali za poboljšanu izolaciju, poput niskoemisionih filmova za prozore, sve traženiji.

Ova inovativna boja se sastoji iz dva specifična sloja. Prvi, donji sloj je infracrveno reflektujući i koristi aluminijumske pahuljice. Ovaj sloj je ključan jer reflektuje infracrveno svetlo koje je odgovorno za prirodno zagrevanje površina. Drugi, gornji sloj je ultratanak i infracrveno proziran, koristeći neorganske nanočestice. Ovaj sloj je dostupan u širokom spektru boja i omogućava prolazak većine infracrvenog svetla kroz sebe, dok reflektuje ostatak svetla od donjeg sloja, sprečavajući njegovo apsorbovanje od strane građevinskih materijala kao toplote.

Predmeti premazani novim bojama

Predmeti od različitih materijala raznih oblika premazani novim bojama. (Foto: Yucan Peng)

Kada se boja nanese na spoljašnje zidove i krovove, većina infracrvenog svetla prolazi kroz gornji sloj boje, reflektuje se od donjeg sloja i izlazi nazad kao svetlo, umesto da bude apsorbovano kao toplota. Kada se želi zadržati toplota unutar zgrade, boje se nanose na unutrašnje zidove, gde donji sloj ponovo reflektuje infracrvene talase koji prenose energiju kroz prostor.

Ova dvostruka funkcija boje omogućava da do 80% visokog srednjeg infracrvenog svetla bude reflektovano, što je ključno za održavanje toplote unutar zgrade tokom hladnog vremena i van nje tokom toplog vremena.

Osim što se može koristiti na zgradama, ova boja može da se primeni i na drugim mestima kako bi se poboljšala energetska efikasnost. Na primer, mogla bi da se koristi za prekrivanje kamiona i vagona koji se koriste za rashlađeni transport.

Yucan Peng, koautor studije, istakao je da se oba sloja boje mogu nanositi na različite površine različitih oblika i materijala, pružajući dodatnu termalnu barijeru u mnogim različitim situacijama. Takođe, istraživači su testirali praktičnost svojih boja u različitim situacijama i utvrdili da su oba sloja vodootporna, što bi trebalo da poboljša stabilnost u vlažnim sredinama.

Smatra se da ova inovacija može značajno doprineti smanjenju potrošnje energije i emisije stakleničkih gasova, čime se pruža održivo rešenje za budućnost građevinske industrije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;