INFONET-468X60-BANNER

Kako popraviti gipsani zid

16.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Nije baš zabavno kada se vratite sa posla i pronađete veliku rupu u svom pregradnom gispanom zidu, ali to ne bi trebalo da vas brine, jer je popravka gipsanih zidova poprilično jednostavna. Bilo da imate veliku rupu koju morate popraviti ili se samo pripremate da krečite, nekoliko materijala i alata je sve što vam je potrebno. U nastavku ćemo se pozabaviti problemima popravke manjih, srednjih i većih oštećenja gipsanih zidova.

Popravka manjih oštećenja

Popravka malih udubljenja (tipa onih od eksera) i ogrebotina predstavlja najčešći tip popravke gipsanih zidova. Pre krečenja je često najbolji trenutak da odojite vreme za ispitivanje zidnih površina. Savet: Koristite malo parče krep trake kako biste obeležili sva mesta oštećenja koje ste pronašli.

  1. Koristite špaklu kako biste otklonili bilo koje ostatke u gipsanom zidu koje mogu da vam smetaju. Ukoliko popravljate pukotine na površini gipsanog zida, proturite nož za gipsane ploče kroz sredinu pukotine kako biste je blago uvećali pre punjenja ispunom. Na tržištu postoji raznih ispuna (filera), pa odaberite onaj koji vama odgovara po ceni, kvalitetu i po karakteristikama.
     
  2. Zatim, špaklom pokupite ispunu i korišćenjem gleterice popunite udubljenja u gipsanom zidu. Radite sa špaklom i gletericom na takav način da osigurate da je ispuna u potpunosti popunila oštećenu površinu. Savet: Popravljeni prostor ne mora da bude savrešeno gladak nakon nanošenja ispune, ali se preporučuje da se ukloni što je više moguće ispune van površine oštećenja. Ovo će vam uštedeti na vremenu za šmirglanje površina nakon što se ispuna osuši.
     
  3. Onda kada se ispuna u potpunosti osuši, koristite šmirglu fine granulacije kako biste ujednačili površinu zida. Obično je jedan dobar premaz dovoljan za popravku malih rupa i oštećenja. Ukoliko, pak nije, ponovite korake 2 i 3 po potrebi dok ne postignete kvalitet kakav želite.
     
  4. Obrišite područje zida na kome ste vršili reparaciju sa lepljivom krpom ili blago vlažnim sunđerom kako biste otklonili prašinu od šmirglanja i nanesite malo kreča po potrebi.

Popravka srednjih oštećenja

U nekim slučajevima, popravka gipsanog zida je neophodna zbog preseljenja električnih instalacija, vodovodnih i kanalizacionih cevi ili drugih instalacija koje se nalaze u zidu. Ove vrste opravki su premale da zhetvaju novi komad gipsane ploče, ali isuviše velike da premažemo samo sa ispunob bez neke vrste ojačanja.

  1. Koristite nož za gipsane ploče, skalpel ili šmirglu kako biste očistili ivice rupe i smanjili iskrzale krajeve i bilo koje labave krhotine zida.
     
  2. Postavite mrežicu ili traku za ojačavanje spojeva preko rupe. Ova mrežica (tj. traka) će služiti kao ojačanje i držati ispunu na licu mesta.
     
  3. Nanesite ispunu špaklom na gletericu. Gleterica je odlična ne samo za zadržavanje ispune dok radite, već vam i zbog oštrih ivica omogućava čišćenje špakle.
     
  4. Koristite špaklu sa širom ivicom za nanošenje ispune preko mrežice za ojačavanje. Budite sigurni da nanesete dovoljno ispune u samu mrežicu kako bi ona prošla iza i popunila rupu. Veće špakle pružaju lepu, široku ivicu za rad i za pokrivanje veće površine jednim potezom. U ovu svrhu se gleterica može koristiti.
     
  5. Očistite višak ispune sa zida i otklonite višak ispune iz oblasti popravke. Kada popunjavate rupe, to radite na način da pokrijete površinu veći dva do tri puta od rupe. Ovo vam omogućava bolju pokrivenost oštećenog dela i minimizira mogućnost bubrenja ispune u predelu rupe.
     
  6. Jednom kada se mesto ispune u potpunosti osuši, koristiti finu šmirglu za izravnjavanje površine popravke. Savet: Za popravku srednjih oštećenja, preporučuje se nanošenje drugog, tankog sloja ispune radi dobijanja kvalitetne i dobro ujednačene površine. Ponovite korake 2 do 6 po potrebi dok ne dostignite nivo površine koju želite.
     
  7. Obrišite područje zida na kome ste vršili reparaciju sa lepljivom krpom ili blago vlažnim sunđerom kako biste otklonili prašinu od šmirglanja i nanesite malo kreča po potrebi.

Popravka velikih oštećenja

Kod većih popravki, posebno pristupnih rupa, potrebno je postaviti novi komad gips kartonske ploče, poželjno iste debljine kao i postojeći zid. Možda će vam takođe biti potrebna i pomoćna konstrukcija.

  1. Započnite korišćenjem kružnog sekača ili testere za gips kako biste oblik rupu doveli do pravougaonog oblika. Tamo gde je to moguće, isecite postojeći gipsani zid do sredine nosećeg profila. Ovo će obezbediti podlogu za pravilno pričvršćivanje novog komada gipsanog zida. U slučaju kada nemamo postojeći profil koji možemo iskoristiti, upotrebite mali komad profila ili drveta duž ivica rupe. Postavite profil u zidu šupljine uz zadnju stranu postojećeg gipsanog zida i prčvrstite ga vijcima.
     
  2. Izmerite rupu i isecite novi komad gipsa koji će se uklopiti. Ukoliko je potrebno, koristite drvene podmetače kako biste izjednačili površine gipsa. Ako je novi komad gipsa postavljen malo od ivice starog, to je sasvim u redu. Mnogo je lakše ispuniti spoj sa ispunom, nego ostrugati višak gipsa sa ploče ako je ona isečena knap ili tako postavljena.
     
  3. Zatim, postavite traku za ojačavanje spojeva preko spojeva. Ovo će pomoći u smanjenju pojava pukotina. Fiber mrešica je obično samolepljiva i može biti postavljena direktno na gipsani zid preko spoja.
     
  4. Uzmite malo ispune špaklom i stavite je na gletericu. Koristite širu špaklu ili gletericu za nanos ispune preko spojeva. Kod većih zakrpa, možda će biti samo neophodno ispuniti spojeve umetso da pokrivate celu zakrpu.
     
  5. Očistite višak ispune sa gipsanog zida korišćenjem gleterice i očistite alat sa kojim ste radili od viška gipsa.
     
  6. Jednom kada se mesto ispune u potpunosti osuši, koristiti finu šmirglu za izravnjavanje površine popravke. Savet: Za popravku većine većih oštećenja, preporučuje se nanošenje drugog, tankog sloja ispune radi dobijanja kvalitetne i dobro ujednačene površine. Ponovite korake 4 do 6 po potrebi dok ne dostignite nivo površine koju želite.
     
  7. Obrišite područje zida na kome ste vršili reparaciju sa lepljivom krpom ili blago vlažnim sunđerom kako biste otklonili prašinu od šmirglanja i nanesite malo kreča po potrebi.

Zaključak

Ovime smo prešli osnovne korake za popravku oštećenja gipsanih zidova. Napominjemo vam da su ovo samo smernice koje biste trebali pratiti, a da svaku vrstu nedoumice i/ili u slučaju nemogućnosti samostalne popravke pozovete stručna lica koja će umesto vas popraviti oštećeni gipsani zid. Spisak preduzeća koja se bave izvođenjem gipsarskih radova možete pogledati ovde.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;