INFONET-468X60-BANNER

Pola grada bez plana

12.08.2009. | S.B. | Večernje novosti

Traljave rezultate dosadašnje legalizacije nadležni, između ostalog, pravdaju i nedostatkom planske dokumentacije. Dobar deo Beograda, oko 40 odsto, nije pokriven planovima detaljne regulacije. Od tih dokumenata najpre zavisi razvoj infrastrukture i gradnja. Nadležni bez planskih podloga ne grade ni puteve, ni vodovod, ni kanalizaciju. Građani, s druge strane, koji nemaju strpljena da krov čekaju godinama - zidaju bez dozvola. Oni koji su ga tako podigli, bez njih ne mogu da dobiju dozvolu.

U Urbanističkom zavodu objašnjavaju da statistika u toj cifri krije i predele za koje se planska dokumenta i ne izrađuju. To su, između ostalog, parkovi i zelene površine.

- Nema mnogo velikih delova grada da nisu pokriveni planskom dokumentacijom - objašnjava Maja Joković-Potkonjak, zamenik direktora Urbanističkog zavoda. - Na mapi grada to više izgleda kao leopardova koža, manja "ostrvca". Jedan statistički podatak govori da je oko 60 odsto teritorije GUP-a pokriveno planskim dokumentima.

Zakon o planiranju i izgradnju, i važeći, kao i novi koji tek treba da bude usvojen, investitorima ostavlja mogućnost da sami finansiraju izradu plana i tako ubrzaju proces.

- Uz saglasnost Sekretarijata za urbanizam mogu da finansiraju izradu plana za područje za koje su zainteresovani, ali se to retko dešava - kaže Maja Joković-Potkonjak. - Ako i rade, to čine za male teritorije. Mi radimo većinu planova za Beograd. U proseku, u proceduri imamo od 50 do 60 planova. Od Skupštine grada, mađutim, zavisi kada će se usvojiti. Sednica nekada nema po sedam meseci i tada smo mi u zastoju.

Nedostatak planske dokumentacije pored građana osećaju i opštinari. Među opštinama čiji dobar deo teritorije nema detaljni regulacioni plan je i Voždovac.

- Direktna posledica nedostatka planova je to što ta područja ne mogu infrastrukturno da se urede i usporena je izgradnja - ističe Goran Lukačević, predsednik Privremenog tela Voždovca. - Na našoj opštini bez regulacionih planova su podavalska naselja, ali i neki centralni delovi opštine. Ripanj je čak van granica GUP-a, ali je urađena urbanistička studija i treba da se uradi i plan. Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje je prihvatilo našu inicijativu da se izradi prostorni plan za Avalu kako bi se to zaštićeno dobro uredilo.

Lukačević naglašava da je posebno mali procenat teritorije koja je pokrivena novom planskom dokumentacijom.

- Manje od 20 odsto Voždovca je pokriveno savremenim urbanističkim planovima - kaže Lukačević. - Negde postoje planovi od pre 20 i 30 godina, ali situacija se u međuvremenu promenila. Voždovac se razvija i nije realno da na nekim mestima ostane poljoprivredna namena zemljišta.

BROJKE
20 odsto Voždovca pokriveno urbanističkim planovima
10 planova detaljne regulacije usvojeno za dve godine

U PROCEDURI
Tokom 2007. i 2008. godine usvojeno je 10 planova detaljne regulacije i jedna izmena Generalnog urbanističkog plana. Trenutno su u proceduri 32 plana detaljane regulacije i dva plana generalne regulacije. U izradi je još osam DUP-ova i tri plana generalne regulacije.

UBRZANJE
Član Gradskog veća zadužen za urbanizam, Oliver Glišić, napominje da je Skupština grada u ovom mandatu višestruko i značajno ubrzala rad na izradi i usvajanju planova detaljne regulacije.

- Gradska vlada je usvojila zaključak da preko Direkcije za građevinsko zemljište pomogne doskorašnjim prigradskim opštinama u ubrzanom donošenju i realizaciji planskih dokumenata - objašnjava Glišić. - Ti planovi treba da reše infrastrukturne probleme. Novi zakon, koji je u proceduri, predviđa kratke rokove za sve organe lokalnih samouprava, pa i Beograd, da donesu nedostajuće planove. Gradska uprava je rešena da u narednom periodu kroz ubrzanu izradu i finansiranje nedostajuće planske dokumentacije, kao i proces legalizacije pokuša da smanji probleme u oblasti urbanizma.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;