INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za životnu sredinu Srbije potrebno 4 milijarde evra u narednih 10 godina

25.06.2009. | Beta

Za zaštitu životne sredine Srbije u narednih deset godina trebalo bi uložiti oko 4 milijarde evra, što je 54 evra godišnje po stanovniku, izjavio je juče (24. jun 2009. godine) ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

- Troškovi zagađenja životne sredine po stanovniku su oko 330 evra godišnje, tako da su razlozi za ulaganje u tu oblast ne samo humane već i ekonomske prirode - kazao je Dulić na sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Paket ekoloških zakona koji je usvojen u maju 2009. godine, rekao je Dulić u Privrednoj komori Srbije, predstavlja pravu revoluciju u stanju životne sredine.

Prema njegovim rečima, do sada nikada nije bio donet toliki broj zakona u okviru jednog ministarstva.

- Nakon usvajanja tih zakona naša dužnost je da donesemo 186 podzakonskih akata, da bi ti zakoni zaživeli u praksi. Potrudićemo se da u ovoj godini završimo ključne podzakonske akte na kojima će sistem zaštite životne sredine funkcionisati dugoročno- naglasio je ministar.

On je kazao da će ti zakoni doprineti zaštiti zdravlja stanovništva ali i mogućnost da privreda Srbije bude konkurentnija na tržištu Evropske unije, "jer će proizvodni procesi biti rađeni u skladu sa standardima koje EU priznaje".

Prema njegovim rečima, oko 350 tona olova godišnje se ispusti u našu atmosferu zbog korišćenja benzina koji sadrže olovo, a koji je u EU zabranjen.

- Nedopustivo je da Srbija bude među poslednjim zemljama koje još uvek koriste olovni benzin - rekao je Dulić.

Srbija ima veliki problem i sa odlaganjem opasnog otpada, istakao je on i dodao da to ministarstvo planira da do 2012. godine izgradi postrojenje gde će se odlagati neorganski opasni otpad.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;