Za životnu sredinu Srbije potrebno 4 milijarde evra u narednih 10 godina

25.06.2009. | Beta

Za zaštitu životne sredine Srbije u narednih deset godina trebalo bi uložiti oko 4 milijarde evra, što je 54 evra godišnje po stanovniku, izjavio je juče (24. jun 2009. godine) ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

- Troškovi zagađenja životne sredine po stanovniku su oko 330 evra godišnje, tako da su razlozi za ulaganje u tu oblast ne samo humane već i ekonomske prirode - kazao je Dulić na sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Paket ekoloških zakona koji je usvojen u maju 2009. godine, rekao je Dulić u Privrednoj komori Srbije, predstavlja pravu revoluciju u stanju životne sredine.

Prema njegovim rečima, do sada nikada nije bio donet toliki broj zakona u okviru jednog ministarstva.

- Nakon usvajanja tih zakona naša dužnost je da donesemo 186 podzakonskih akata, da bi ti zakoni zaživeli u praksi. Potrudićemo se da u ovoj godini završimo ključne podzakonske akte na kojima će sistem zaštite životne sredine funkcionisati dugoročno- naglasio je ministar.

On je kazao da će ti zakoni doprineti zaštiti zdravlja stanovništva ali i mogućnost da privreda Srbije bude konkurentnija na tržištu Evropske unije, "jer će proizvodni procesi biti rađeni u skladu sa standardima koje EU priznaje".

Prema njegovim rečima, oko 350 tona olova godišnje se ispusti u našu atmosferu zbog korišćenja benzina koji sadrže olovo, a koji je u EU zabranjen.

- Nedopustivo je da Srbija bude među poslednjim zemljama koje još uvek koriste olovni benzin - rekao je Dulić.

Srbija ima veliki problem i sa odlaganjem opasnog otpada, istakao je on i dodao da to ministarstvo planira da do 2012. godine izgradi postrojenje gde će se odlagati neorganski opasni otpad.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...