INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

APR: Potrebne mere da bi Petrohemija nastavila da radi i izbegne bankrot

12.06.2009. | Privredni pregled

Izvršni direktor Agencije za privatizaciju Srbije Branislav Zec izjavio je da je potrebno pronaći rešenje kako bi Petrohemija mogla da radi i proizvodi bez gubitka.

"Potrebno je doneti hitne mere za smanjenje troškova u Petrohemiji, uključujući i troškove zarada i obezbediti dugoročni ugovor o snabdevanju sa Naftnom industrijom Srbije i sve to uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva ekonomije", izjavio je Zec agenciji Beta.

Radna grupa u kojoj su predstavnici Upravnog odbora, sindikata, NIS-a, održala je prvi sastanak, a njen zadatak je da analizira stanje u toj fabrici i da predloži hitne mere i moguća rešenja za izlazak iz postojeće situacije.

Zec je kazao da obaveze Petrohemije iznose 210 miliona evra, od čega 80 miliona evra prema NIS-u i 30 miliona evra prema Lukoilu za isporučenu, a neplaćenu sirovinu. Kako je naveo, gubitak Petrohemije u 2008. godini bio je 100 miliona evra, a u 2009. godini za prvih pet meseci napravljen je gubitak od 46 miliona evra.

"Kapital preduzeća je negativan u iznosu od 26 miliona evra, što znači da su obaveze veće od imovine i da je preduzeće nesolventno i nelikvidno", rekao je Zec.

Prema njegovim rečima, od mesečnih prihoda od prodaje Petrohemija ne može da pokrije osnovne troškove sirovine, energije i zarada i za pokriće fali mesečno 5,3 miliona evra.

"Zbog toga je Vlada Srbije donela odluku o restrukturiranju Petrohemije, jer je u ovakvom stanju moguć stečaj ili naći rešenje da fabrika održi proizvodnju, ali produktivnu bez gubitaka i da se očuvaju produktivna radna mesta", kazao je Zec.

Sindikati HIP Petrohemije, sa druge strane, ne slažu se ni sa jednom od mera restrukturiranja preduzeća koje je predložilo Ministarstvo ekonomije. Predstavnici dva od tri reprezentativna sindikata kompanije izjavili su agenciji Beta da se protive programu dobrovoljnog odlaska 500 radnika, smanjenju plata i prodaji delova kompanije. Predsednik Sindikata smenskih radnika Zlatko Bekić kaže da su sindikati predložili stručnu ekspertizu kako bi dokazali da je ta mera loša za kompaniju.

"Nadam se da će analiza pokazati da su to fabrike tehnološki tesno povezane sa Petrohemijom i da ne postoji opravdanost njihove prodaje", rekao je Bekić.

Generalni direktor Slobodan Adžić izjavio je da je anketa među radnicima Petrohemije informativna i neobavezujuća uz ocenu da je mera dobra i stimulativna.

On je ocenio kako je kompanija praktično bankrotirala i da sledi stečaj, ali da je Vlada Srbije programom za restrukturiranje pokušala da spase Petrohemiju. Vlada Srbije je još 14. maja odlučila da Agencija za privatizaciju sprovede postupak restrukturiranja Petrohemije i preporučila prodaju fabrika u njenom sastavu FSK Elemir, Petroplast, Panonijaplast Crepaja i Fabrike karbonskih punila, kao i otpuštanje uz socijalni program 500 radnika i smanjenje plata zaposlenima na prosek u Srbiji.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;