Kina se odazvala pozivu razvijenih zemalja da smanji emisiju ugljen-dioksida - Stop za 156 projekata

09.06.2009. | Tanjug

Kina je prošle godine odustala od realizacije energetskih projekata u ukupnoj vrednosti 473 milijarde juana (69 milijardi dolara) odazivajući se pozivu razvijenih zemalja da smanji emisiju ugljen-dioksida (CO2), izjavio je juče visoki funkcioner kineskog Ministarstva zaštite životne sredine Džang Liđun.

fotografija: mapa eksploatacije obnovljivih izvora energije u Kini

Kina je, podseća Blumberg, najveći svetski proizvođač gasova sa efektom staklene bašte. Džang je, na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u gradu Tjenđinu, rekao da je vlada u Pekingu 2008. odustala od 156 industrijskih projekata koji bi postali veliki zagađivači životne sredine.

Kineske vlasti naglašavaju da će radije povećati energetsku efikasnost i upotrebu obnovljivih izvora energije nego da prihvate ograničenja emisije CO2, jer bi to moglo da ograniči ekonomski razvoj zemlje, navodi američka agencija, podsećajući da će se o uvođenju ograničenja, kao sastavnom delu novog globalnog sporazuma o klimatskim promenama, pregovarati na samitu Ujedinjenih nacija u decembru u Kopenhagenu.

Zemlje u razvoju koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) će doprineti ukupnom povećanju emisije CO2 do 2030. godine sa čak 97 odsto, izjavio je danas na Azijskoj konferenciji o nafti i gasu u Kuala Lumpuru izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku Nobuo Tanaka.

Kina je 2006. godine postala najveći svetski emiter štetnih gasova nastalih sagorevanjem nafte i uglja, ispred SAD, Rusije, Indije i Japana, pokazuju podaci američkog Ministarstva energetike. Ta, treća po veličini privreda u svetu, koja 80 odsto električne energije proizvodi pomoću uglja, ima za cilj da smanji emisiju CO2 do 2010. za 15 odsto u odnosu na nivo iz 2005. godine. 

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...