INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Karići grade u Belorusiji uz blagoslov srpskog ministra

28.05.2009. | 24sata

Srpska kompanija „Astra Invest”, koja posluje u okviru „BK Grupe”, potpisala je u Minsku ugovor sa beloruskom kompanijom „Belinte-Roba” za izgradnju poslovno-stambenog centra „Vivaldi” u prestonici Belorusije, površine 76.000 kvadratnih metara, vrednosti 107 miliona dolara.

Ugovor je potpisan u okviru Nacionalne izložbe Srbije u Minsku, u prisustvu srpskog ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića, beloruskog ministra trgovine Valentina Sergejeviča Čekanova i predsednika Privredne komore Srbije Miloša Bugarina.

Ministar Milosavljević ocenio je da je potpisani ugovor u Minsku o izgradnji poslovnog centra „Vivaldi” veoma značajan jer će u njegovo projektovanje i gradnju biti uključene uglavnom kompanije iz Srbije.

– Mislim da smo sa Izložbom pogodili i vreme i trenutak i da u trenucima globalne ekonomske krize postoje mesta gde su značajne investicije u planu, a velika je sreća da srpske kompanije budu u prilici da budu izvođači tako velikih projekata – istakao je Milosavljević.

Savetnik „BK Grupe” za privrednu saradnju sa inostranstvom Dragomir Karić rekao je da je objekat projektovala grupa arhitekata iz Beograda i napomenuo da je već prodano oko 70 stanova. Cene stanova biće oko 1.500 dolara po kvadratnom metru, izgradnja košta oko 900 dolara, a trenutna komercijalna cena stanova u Minsku je oko 2.500 dolara po kvadratu, naveo je Karić.

– Na jesen u Minsku počeće gradnja trgovačko-poslovno-stambenog objekta „Svetionik Minska”, vrednosti od oko tri milijarde evra, ukupne površine oko 956.000 kvadratnih metara, plus oko 300.000 kvadratnih metara garaža – rekao je Karić.

„Svetionik Minska” trebalo bi da bude završen za pet godina i tu će živeti oko 27.000 ljudi, a zemljište od oko 44 hektara dobijeno je besplatno, a kompanije su oslobođene plaćanja poreza u prvih pet godina rada. Na gradilištima u Minsku proći će oko 15.000 građevinskih radnika i drugih stručnjaka iz Srbije u narednih pet godina, najavio je Karić..

I Mišković i Cepter grade u Belorusiji

Nedaleko od Karićevog gradilišta kompanija „Delta”, vlasništvo Miroslava Miškovića, trebalo bi da sagradi još jedan stambeno-poslovni kompleks, a u njegovoj blizini biće podignut i hotel „Hilton”. Velika površina obližnjeg zemljišta namenjena je „Ikei”. Osim kompanije Miroslava Miškovića, za ulaganje u Belorusiji zainteresovan je i Filip Cepter koji je, kako se saznaje, takođe zakupio zemljište u tom delu grada. Inače, Mišković već posluje u Belorusiji, gde poseduje čak 11 trgovina, od kojih je jedna u Minsku.

Bogoljub u bekstvu

Bogoljubu Kariću, predsedniku BK grupe, još u februaru 2006. određen je jednomesečni pritvor zbog sumnje da je kupovinom Mobtela oštetio državu za 20 miliona evra. Karić je tada pobegao iz zemlje, a nagađa se da sada živi u Rusiji.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;