INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na proleće počinje obnova Beogradske kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi

28.12.2012. | E-kapija

U gradskoj kući u Novom Sadu danas je potpisan protokol o saradnji na programu obnove Beogradske kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi koja treba da počne na proleće 2013. godine. Projekat obnove Beogradske kapije jedan je od tri pobednika na konkursu banke Intesa "Mesto koje volim".

Projekat obnove Beogradske kapije u Petrovaradinu izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada kao institucija pod čijim protektoratom se nalazi čitava trvđava. Konzervatorski radovi će započeti na proleće 2013. godine i uključuju sanaciju gornjih zona kapije, zaštitu od delovanja vlage, obnovu fasada i zidova unutrašnjih prostora kapije, rekonstrukciju kolovoza i odvodnju atmosferskih voda sa predmetnih površina. Ove radove će finansirati sve četiri potpisnice Protokola o saradnji u ukupnom iznosu od neto 35 miliona dinara, odnosno Ministarstvo kultur i banka Intesa po 10 miliona dinara, a Grad i Pokrajina po 7,5 miliona dinara.

Protokol su potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar kulture i informisanja republike Srbije Bratislav Petković, predsednica Izvršnog odbora banke Intesa Draginja Đurić i vršilac dužnosti direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da je ovakav protokol primer koji bi trebalo i drugi da slede na projektima revitalizacije i konzerviranja kulturno-istorijskih spomenika.

Gradonačelnik Vučević je naglasio da Beogradska kapija ima veliki značaj za Novi Sad, jer simbolizuje ulazak srpske vojske u grad po završetku Prvog svetskog rata.

Projekat "Mesto koje volim" banke Intesa je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, neprofitne organizacije "Evropa Nostra Srbija" i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;