INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zakon o planiranju i izgradnji neće se uopšte baviti legalizacijom objekata

27.12.2012. | Novosti

Novi zakon o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da bude usvojen sredinom naredne godine, neće se ni baviti legalizacijom bespravno izgrađenih objekata. Taj problem rešavaće druga dva akta, a to su Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez dozvole i zakon o legalizaciji, koji će se primenjivati u slučajevima kompleksnijih zdanja. Iz okvira zakona o planiranju i izgradnji biće izuzeta i Inženjerska komora, čiji će se rad, izdavanje licenci, polaganje stručnih ispita, definisati takođe posebnim propisom.

Ustavni sud je nedavno proglasio deo važećeg zakona o planiranju i izgradnji neustavnim, a reč je o odredbama o legalizaciji bespravnih objekata. Do resornog ministarstva za građevinarstvo, međutim, još nije stiglo obrazloženje US. Taj deo zakona će se ipak primenjivati u narednih šest meseci, dok Ustavni sud ne objavi svoju odluku u "Službenom glasniku".

Vlasnici nelegalnih kuća i stanova dobiće mogućnost da upišu svojinu u katastru po ceni od oko sto evra. Oni koji su nadležnim službama gradova i opština u zakonom predviđenom roku dostavili zahteve za legalizaciju neće morati da podnose prijavu u katastru, već će sekretarijati svu priloženu dokumentaciju uputiti na ovu adresu. Oni, koji su svoje nelegalne objekte sazidali do 11. septembra 2009, a nisu podneli zahtev za legalizaciju imaće dodatni rok od najverovatnije godinu dana da se prijave.

Nacrt zakona o upisu svojine na nelegalnim objektima prošao je javnu raspravu i posle praznika o predlogu bi trebalo da se izjasni i Vlada Srbije. U resornom ministarstvu očekuju da će zakon biti usvojen u parlamentu početkom marta. Još je, međutim, neizvesno kako će se definisati zemljište ispod objekta, odnosno hoće li oni koji su zidali na tuđim parcelama "legalizovati" i parče zemlje na kojem su bespravno sazidali zdanje. Prema predlogu resornog ministarstva vlasnik objekta treba da bude i vlasnik zemljišta ispod zdanja, a sve eventualno oštećene strane moći će da ulože žalbu i traže nadoknadu.

Dokumentacija

Privredni objekti, sportske i proizvodne hale, benzinske pumpe koje su izgrađene bez građevinske dozvole biće predmet zakona o legalizaciji. Za ta zdanja potrebna je ozbiljna dokumentacija, projekti moraju da budu usklađeni sa zakonom, potrebna im je adekvatna protivpožarna zaštita, pa smanjen obim dokumentacije u tim slučajevima nije moguć. Kroz zakon o legalizaciji ispitaće se sve – temelji, armatura, statika, instalacije, a proveru će raditi inspekcija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;