INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izmene zakona: Gradiće se brže

26.12.2012. | Novosti

Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se odlaže konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu. Tako će vlasnici privatizovanih ili preduzeća iz stečaja i izvršnog postupka moći, narednih godinu dana, da zidaju nove objekte u skladu sa važećim planskim dokumentom na parcelama za koje imaju pravo korišćenja.

Od donošenja Zakona o planiranju i izgradnji 11. septembra 2009. godine do danas, u Beogradu su upisom svojine u katastar završene samo dve konverzije, od kojih je jedna plaćena. Ovaj propis zaustavio je investicije vredne oko dve milijarde evra i zato je Vlada Srbije po hitnom postupku uputila parlamentu predlog o odlaganju konverzije dok se ne donese novi zakon o planiranju i izgradnji.

- Konverzija je bila uslov za dobijanje građevinske dozvole – kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije. - Za te parcele postojalo je pravo korišćenja koje je Zakon o planiranju i izgradnji anulirao i onda je nastao jedan vakuum, koji je potencijalne investitore jednostavno onemogućio da svoja ulaganja realizuju u Srbiji. Stavljanjem ad akta dela zakona, koji se odnosi na konverziju, omogućava se investitorima da grade brže i jeftinije. Očekujemo da će se time privući i novi investitori da konačno pokrenemo građevinsku industriju.

Rodić kaže da je u pripremi novi zakon o planiranju i izgradnji, koji će pravo korišćenja na građevinskom zemljištu formulisati kao pravo zakupa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;